Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Фалшиво телешко варено

Бърз вариант на вечната класика

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
10’ Подготовка
60’ Време за готвене
5 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 350 г свинско контрафиле, на кубчета
  • 2 моркова, на колелца
  • 2 средни глави лук, на едро
  • 1 стъбло от целина
  • Листа от целина, наситнени
  • 2 скилидки чесън, цели
  • 2 скилидки чесън, на едро
  • Зехтин
  • 1 дафинов лист
  • 6 зърна черен пипер
  • 2 зърна бахар
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2-3 средни картофа, на едро
  • 2 кубчета телешки бульон, разтворени в 500 мл топла вода
  • 2 с.л. домати от консерва, смлени
  • Сокът и настърганата кора от 1/2 лимон
  • 5-6 капки "Табаско"
  • 1/2 люта чушка

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Начин на приготвяне:

  1. Запържете месото до златисто от двете страни в загрят на умерен огън тиган с малко зехтин, сол и черен пипер.
  2. Прехвърлете го в тенджера и го залейте с литър и половина студена вода. Когато водата кипне, намалете огъня и оставете контрафилето да се вари 20 мин. Извадете го и го оставете настрана.
  3. Обелете моркова с белачка за картофи и сложете обелките във врящата вода. Почистете лука от обелката, а най-горната люспа от двете глави също пуснете в тенджерата. Към всичко това прибавете стъблото от целина, разрязано на 2-3 парчета, малко зехтин, 1 дафинов лист, 6 зърна черен пипер и 2 зърна бахар, 2 цели скилидки чесън и оставете тези продукти да къкрят 30 мин.
  4. Прецедете бульона през сито, а останалото изхвърлете. Върнете течността в тенджерата и изчакайте тя да заври, след което намалете огъня до умерено силен.
  5. Пуснете в чорбата нарязаните на колелца моркови, лука, картофите и добавете 2 с.л. смлени домати, 5-6 капки сос "Табаско", половин наситнена люта чушка (без семките), 2 скилидки чесън, нарязани на едро и разбъркайте. Оставете чорбата да ври до готовност на картофите и морковите.
  6. Настържете кората и изцедете сока от 1/2 малък лимон и ги прибавете към гозбата.
  7. Накрая добавете телешкия бульон и опитайте за сол.
  8. Овкусете с черен пипер, зехтин и наситнените листа от целина. Оставете "фалшивото" телешко варено да покъкри още 10 мин. и сервирайте.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер дафинов лист домати моркови целина свинско пържене варене телешки бульон лимон картофи люти чушки сос "Табаско" бахар кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче