Необходими продукти:
- 350 г свинско контрафиле, на кубчета
- 2 моркова, на колелца
- 2 средни глави лук, на едро
- 1 стъбло от целина
- Листа от целина, наситнени
- 2 скилидки чесън, цели
- 2 скилидки чесън, на едро
- Зехтин
- 1 дафинов лист
- 6 зърна черен пипер
- 2 зърна бахар
- Сол и черен пипер на вкус
- 2-3 средни картофа, на едро
- 2 кубчета телешки бульон, разтворени в 500 мл топла вода
- 2 с.л. домати от консерва, смлени
- Сокът и настърганата кора от 1/2 лимон
- 5-6 капки "Табаско"
- 1/2 люта чушка
Начин на приготвяне:
- Запържете месото до златисто от двете страни в загрят на умерен огън тиган с малко зехтин, сол и черен пипер.
- Прехвърлете го в тенджера и го залейте с литър и половина студена вода. Когато водата кипне, намалете огъня и оставете контрафилето да се вари 20 мин. Извадете го и го оставете настрана.
- Обелете моркова с белачка за картофи и сложете обелките във врящата вода. Почистете лука от обелката, а най-горната люспа от двете глави също пуснете в тенджерата. Към всичко това прибавете стъблото от целина, разрязано на 2-3 парчета, малко зехтин, 1 дафинов лист, 6 зърна черен пипер и 2 зърна бахар, 2 цели скилидки чесън и оставете тези продукти да къкрят 30 мин.
- Прецедете бульона през сито, а останалото изхвърлете. Върнете течността в тенджерата и изчакайте тя да заври, след което намалете огъня до умерено силен.
- Пуснете в чорбата нарязаните на колелца моркови, лука, картофите и добавете 2 с.л. смлени домати, 5-6 капки сос "Табаско", половин наситнена люта чушка (без семките), 2 скилидки чесън, нарязани на едро и разбъркайте. Оставете чорбата да ври до готовност на картофите и морковите.
- Настържете кората и изцедете сока от 1/2 малък лимон и ги прибавете към гозбата.
- Накрая добавете телешкия бульон и опитайте за сол.
- Овкусете с черен пипер, зехтин и наситнените листа от целина. Оставете "фалшивото" телешко варено да покъкри още 10 мин. и сервирайте.