Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Без майонеза: Какво се крие зад полската яйчена салата

Една интересна алтернатива


Ако предубедеността ви към майонезата ви кара да я избягвате, а с нея и всички останали ястия, които я съдържат, значи сте попаднали на правилното място.

Яйчената салата е чудесен вариант за бързо и засищащо похапване, но както е ясно на всички, количеството майонеза, което се слага в нея, не е никак щадящо здравето. Ето защо една нейна алтернатива ще ви помогне да не се отказвате от яйчената салата само заради една съставка.

Полският ѝ вариант изключва напълно майонезата, а на нейно място се появява крема сиренето. И въпреки че на пръв поглед може да изглежда по-тежка, изключим ли този факт, ще забележим, че така салатата става една идея по-кремообразна, засищаща и пълна с протеини. В този си вид тя си партнира добре с препечена филийка и не само.

В допълнение към обичайните продукти, съдържащи се в яйчената салата, има много други, с които да разнообразите вкуса ѝ. Сред тях са дивият и обикновен лук, ситно нарязаните кисели краставички, магданозът, копърът, шунката или беконът. Също така не е необичайно в Полша да се слагат различни пресни зеленчуци като грах, моркови, картофи, а понякога дори ябълка.

Снимка: iStock by Getty Images

За да си приготвите полския вариант на яйчената салата, сложите 230 г крема сирене от типа на "Филаделфия" в купа, заедно с 1 лъжица меко масло. Смесете двете съставки с вилица, докато се хомогенизират. Прибавете още масло, ако крема сиренето ви стои все още гъсто или предпочитатe по-масления вкус.

Към сместа прибавете 4 накълцани твърдо сварени яйца и 1 ситно нарязана глава лук. Разбъркайте всичко и овкусете със сол, черен пипер и магданоз.

Чувствайте се свободни да прибавите и някой от по-горе изброените продукти.

Яйчената салата е не само страхотна гарнитура и плънка за сандвичи, но и високото ѝ съдържание на протеин ще подхрани добре тялото ви през деня.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло лук моркови яйца крема сирене кисели краставички грах

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче