Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Разнообразно: Ароматът на пролетта в 7 рецепти с кайма и свежи зеленчуци

Чудесна комбинация от леки ястия с повече протеини


Пролетта е най-подходящото време да дадем нов живот на обичаните ястия с кайма. Сезонните продукти като пресен лук, тиквички, копър, спанак и репички внасят свежест, лекота и много вкус в иначе познатите рецепти. Съчетани с качествена кайма, тези зеленчуци се превръщат в основа за бързи и питателни ястия, които радват цялото семейство - и са лесни за приготвяне дори през натоварените делнични вечери.

Кюфтенца с тиквички и копър на фурна

Вместо класическите пържени кюфтета, опитайте по-лек вариант с настъргани тиквички, малко лук и много пресен копър. Каймата може да бъде смес или само пилешка/пуешка, за да стане вкуса още по-лек. Изпечени на фурна и полети с тънък сос от кисело мляко и чесън, те са чудесни както топли, така и студени.

Пълнени картофи със спанак и кайма

Издълбайте по- големи пресни картофи, запечете ги леко и напълнете със смес от запържена кайма, пресен спанак и малко настърган кашкавал. Върнете ги във фурната, докато станат златисти и ароматни. Получава се балансирано ястие, идеално за вечеря или обяд.

Снимка: iStock by Getty Images

Яхния с грах и кайма

Това е класика в пролетен вариант. Вместо с моркови и замразен грах, използвайте пресен зелен грах, който се сварява съвсем за кратко. Леката запръжка с домат, лук и кайма придава дълбочина на ястието, без да натежава. Завършете с малко прясна мента или магданоз.

Пълнени чушки с булгур и кайма

Заменете традиционния ориз с булгур - по-бърз за приготвяне, по-здравословен и с лека ядкова нотка. Добавете ситно нарязани пресни зеленчуци - например тиквичка, репичка и млад чесън - и напълнете чушките. Залейте с лека доматена салца и запечете. Лятното настроение ще се настани в чинията ви още през май.

Снимка: iStock by Getty Images

Пролетна мусака с тиквички и кайма

Вместо класически картофи, използвайте тънко нарязани тиквички като пластове в мусаката. Редувайте ги с кайма, задушена с лук и морков, и залейте с млечен сос с яйце и кисело мляко. Получава се нежен и сочен вариант, който е идеален и за гости.

Спагети с кайма, пресен домат и босилек

Тук сезонността идва от използването на първите месести розови домати. Направете бърз сос с кайма, чесън, зехтин и домати, и поръсете обилно с нарязан пресен босилек. Това ястие е леко, но все така засищащо и изкушаващо.

Снимка: iStock by Getty Images

Зеленчукови гнезда с кайма и яйце

Настържете тиквички и моркови, изцедете добре и оформете гнезда във форма за мъфини. Напълнете с ароматна кайма, запечете за кратко и добавете по едно яйце отгоре. Завършете с кратко допичане, докато яйцето остане леко рохко. Едновременно ефектно и практично ясите.

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: моркови кайма картофи чушки тиквички паста спанак босилек грах булгур

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче