Ароматът на пролетта рядко може да бъде уловен по-добре, отколкото чрез вкуса на пресния лук и чесън. Тези два зеленчука, набрани в най-свежата си форма, придават на ястията ярък, наситен характер, но всъщото време и мекота.
От векове те заемат специално място в българската кухня. Използват се както в прости, така и в рецепти за специални празнични моменти. И лукът, и чесънът могат да бъдат основната звезда в ястията, а не да заемат само поддържащата роля, особено когато са в сезон.
Именно защото са толкова вдъхновяващи, днес ще ви представя пет идеи за ястия, в които пресният лук и чесън не само участват, но заемат централото място на сцената. Всяко от тези предложения е лесно изпълнимо, подчертава сезонния им чар и обещава да ви пренесе в сърцето на пролетната трапеза.
Пролетна фритата с пресен лук и чесън
Фритатата е чудесен начин да съчетаем свежите продукти в леко, но засищащо ястие. Запържете в зехтин 1 връзка нарязан пресен лук и 2-3 стръка чесън до омекване. Залейте със смес от 6 разбити яйца, 50 мл прясно мляко, сол и черен пипер. Изпечете на умерена фурна за около 15 минути. Сервирайте топла, поръсена с малко сирене или настърган пармезан.
Паста с песто от пресен чесън и орехи
Традиционното песто придобива нов живот, когато заменим босилека с пресн чесън. Смелете 1 връзка чесън заедно със 70 г орехи, 50 г настърган пармезан, 100 мл зехтин и малко сол. Полученото ароматно песто смесете с любимата си паста - например спагети или лингуини. Леко лютивият вкус на пресният чесън придава на това ястие удивителна свежест.
Салата с пресен лук, краставици и кисело мляко
Една от най-типичните пролетни салати - свежа, лека и изключително ароматна. Нарежете 1 голяма краставица на тънки полумесеци, добавете 1 връзка ситно нарязан пресен лук и залейте с 200 г гъсто кисело мляко, подправено с малко зехтин, сол и капка лимонов сок. Тази салата е идеална като гарнитура или за лека вечеря.
Картофена яхния с пресен чесън
Класическа българска рецепта, която добива съвсем нов вкус с пресен чесън. В дълбока тенджера запържете 2 стръка чесън в малко олио, добавете 500 г обелени и нарязани картофи и налейте гореща вода, колкото да ги покрие. Подправете със сол, червен пипер и стрък пресен джоджен. Оставете да къкри, докато картофите омекнат и сосът се сгъсти.
Печен омлет с пресен лук, сирене и копър
За този ароматен омлет запържете 1 връзка пресен лук до омекване. Смесете с 4 яйца, 100 г натрошено сирене и 1 супена лъжица ситно нарязан копър. Изсипете сместа в намазнена тава и печете на 180°C за около 20 минути. Получава се сочен и уханен омлет, който е идеален за обяд или бърза вечеря.