Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За двама: Гювечета с телешко и портокал

Цитрусовият вкус придава неустоим аромат на месото

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
60’ Време за готвене
2 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 300 г телешко месо, на кубчетата
  • 1 с.л. захар
  • Олио
  • 1/2 лимон
  • 2 с.л. горчица
  • 1 портокал
  • Щипка канела на прах
  • Келтска сол (или морска), на вкус
  • Стръкче целина
  • Щипка кайенски пипер
  • 1 червена чушка

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

Начин на приготвяне:

  1. Месото се нарязва на малки кубчета, които се поставят в купа и се смесват със сока от половин лимон. Оставят се да се мариноват за 30 мин.
  2. От портокала се нарязват 2 колелца (по едно за всяако гювече), а от останалата част се изстисква сока в една касерола. Добавя се захарта със щипка канела и сместа се слага на умерен огън, за да кипне. Огънят се намаля до ниска степен и сиропът се оставя да къкри за около 10 мин.
  3. В добре загрят тиган с малко мазнина на дъното се запържва месото до получаване на лека кафява коричка. Междувременно се овкусява със сол и черен пипер.
  4. Телешкото се разпределя в две гювечета, като отгоре се нареждат наситнената пиперка и нарязаното на не много едро стъбло от целина.
  5. Двете порции се поливат с портокаловия сироп. Във всяко гювече най-отгоре се нареждат резените портокал, които се намазват с по 1 с.л. горчица.
  6. Ястието се слага на 200 градуса в предварително загрята фурна и се пече за час.

 

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: черен пипер горчица на прах олио целина портокал телешко пушен червен пипер червени чушки кафява захар канела лимонов сок келтска сол

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче