Необходими продукти:
- 300 г телешко месо, на кубчетата
- 1 с.л. захар
- Олио
- 1/2 лимон
- 2 с.л. горчица
- 1 портокал
- Щипка канела на прах
- Келтска сол (или морска), на вкус
- Стръкче целина
- Щипка кайенски пипер
- 1 червена чушка
Начин на приготвяне:
- Месото се нарязва на малки кубчета, които се поставят в купа и се смесват със сока от половин лимон. Оставят се да се мариноват за 30 мин.
- От портокала се нарязват 2 колелца (по едно за всяако гювече), а от останалата част се изстисква сока в една касерола. Добавя се захарта със щипка канела и сместа се слага на умерен огън, за да кипне. Огънят се намаля до ниска степен и сиропът се оставя да къкри за около 10 мин.
- В добре загрят тиган с малко мазнина на дъното се запържва месото до получаване на лека кафява коричка. Междувременно се овкусява със сол и черен пипер.
- Телешкото се разпределя в две гювечета, като отгоре се нареждат наситнената пиперка и нарязаното на не много едро стъбло от целина.
- Двете порции се поливат с портокаловия сироп. Във всяко гювече най-отгоре се нареждат резените портокал, които се намазват с по 1 с.л. горчица.
- Ястието се слага на 200 градуса в предварително загрята фурна и се пече за час.