Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Посрещнете гостите с пълно меню по френски

С тези ястия те ще останат приятно изненадани и сити

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Френската кухня е известна със своята елегантност, сложност и използване на пресни, висококачествени съставки. Независимо дали сте опитен готвач или любител на храната, с менюто, което ще ви предложим, ще се представите отлично пред гостите.

Салата никоаз: Това е една проста, но вкусна комбинация от домати, краставици, маслини, лук, аншоа и твърдо сварени яйца, подправени с риган и зехтин. Тя е идеалното предястие за всяко хранене, а също така може лесно да бъде адаптирана според сезона. За да направите тази салата, просто нарежете съставките на еднакви по големина парчета, подредете ги артистично в чиния и поръсете с малко пресен риган и малко зехтин.

Снимка: iStock by Getty Images

Кростини с гъши пастет: Те са възхитителен френски ордьовър, състоящ се от тънко нарязан препечен хляб, намазан с пастет от гъши дроб и гарниран с карамелизиран лук и парченца портокал. Той е идеален за партита или други специални поводи.

Снимка: iStock by Getty Images

Кок о вен: Кок о вен е класическо френско ястие, приготвено от пилешко месо, задушено в червено вино, заедно с бекон, гъби и лук. Обикновено се сервира с гарнитура от картофено пюре или ориз. Можете лесно да си направите собствена версия на тази класика и вкъщи.

Запържете нарязаните на кубчета пилешки филенца в краве масло, докато покафенеят. След това добавете бекона, лука и гъбите в тигана и гответе до омекване. Накрая налейте топъл зеленчуков бульон и червено вино, оставете всичко да къкри и сервирайте, докато е още горещо.

Снимка: iStock by Getty Images

Рататуй: Представлява цветна смес от зеленчуци като патладжан, чушки, тиквички, лук и чесън, задушени в доматен сос и билки. Обикновено се консумира като гарнитура или основно ястие.

Нарежете всички зеленчуци на еднакви по размер парчета и ги подредете в тава. Поръсете със сол, черен пипер и пресни билки като розмарин, мащерка и босилек. Залейте с доматения сос и печете във фурната, докато зеленчуците омекнат и и гозбата пусне аромата си.

Тарт Татен: Не може и без един класически френски десерт, направен от карамелизирани ябълки и тесто. Нарежете ябълките на резени, наредете ги в предварително загрят тиган с масло и захар и ги оставете да се карамелизират. Междувременно разточете блат от бутер тесто и го поставете върху карамелизираните ябълки. Печете в предварително загрята фурна, докато тестото стане златисто и хрупкаво.

Снимка: iStock by Getty Images

Не забравяйте, че ключът към всяка успешна френска рецепта е използването на добре подбрани съставки и и проявата на внимание към детайлите. Така че пригответе няколко бутилки от любимото си вино, съберете приятелите и семейството около масата и се насладете на това възхитително и изискано меню.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино краве масло чесън мащерка червено вино лук домати краставици ябълки портокал пилешко салата бекон бульон риган яйца тиквички кафява захар хляб патладжан доматено пюре маслини ориз гъби бутер тесто багета аншоа пастет кростини

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче