Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Да разчупим класиката: Рататуй с козе сирене

Този вариант на традиционната френска рецепта ще ви накара да си оближете пръстите

35’ Подготовка
45’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Претворете известната френска зеленчукова яхния в по-изискано ястие, в което леко разтопеното козе сирене ще ви накара да искате още и още. Тази запечена на фурна класика е страхотен обяд или вечеря в ранните есенни дни.

За да си я приготвите у дома, ще са ви необходими:

  • 4 с.л. зехтин
  • 2 глави червен лук, накълцани
  • 2 скилидки чесън, ситно накълцани
  • 2 патладжана, нарязани на кубчета
  • 2 червени чушки, почистени от семките и дръжките, нарязани на кубчета
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • 1 ч.л. соев сос
  • 500 мл пасирани домати
  • 200 г младо козе сирене
  • 4 тиквички, нарязани на тънки кръгчета

За бешамеловия сос със сирене:

  • 400 мл прясно мляко
  • 50 г масло
  • 50 г брашно
  • 80 г пармезан

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган и леко запържете лука и след това чесъна, докато започват да покафеняват.
  2. Към тях прибавете патладжаните и чушките и оставете зеленчуците да се готвят за още 4 мин. При необходимост, може да добавите още малко зехтин.
  3. Подправете добре, сложете червения пипер, разбъркайте и тогава сипете оцета и соевия сос.
  4. Прибавете доматите и оставете да къкрят за 5 мин. Така приготвената зеленчукова смес може да бъде направена предварително и да се съхранява в хладилника, докато решите да сглобите ястието.
  5. Пригответе бешамеловия сос със сирене като загреете млякото и изчакате да заври.
  6. В отделен съд разтопете маслото и към него добавете брашното. Разбъркайте, за да стане гъста каша. Бавно добавете горещото мляко и оставете сместа да къкри 2-3 минути, като бъркате непрекъснато. Сосът трябва да се сгъсти леко. Накрая разбъркайте в него пармезана и подправете с черен пипер и сол на вкус.
  7. Сложете зеленчуковата смес в тава, след което я покрийте напълно с бешамеловия сос със сирене. Натрошете козето сирене и подредете резенчетата тиквички отгоре в кръг, като се застъпват едно с друго.
  8. Разпръснете останалия зехтин върху готовото ястие и поръсете леко със сол. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса за 25-30 мин., докато тиквичките се сготвят и придобият златистокафяв цвят.
  9. След като извадите ястието от фурната, оставете го да почине за 20 мин. преди да го поднесете.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън червен лук домати пушен червен пипер червени чушки тиквички патладжан соев сос балсамов оцет козе сирене

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче