Претворете известната френска зеленчукова яхния в по-изискано ястие, в което леко разтопеното козе сирене ще ви накара да искате още и още. Тази запечена на фурна класика е страхотен обяд или вечеря в ранните есенни дни.
За да си я приготвите у дома, ще са ви необходими:
- 4 с.л. зехтин
- 2 глави червен лук, накълцани
- 2 скилидки чесън, ситно накълцани
- 2 патладжана, нарязани на кубчета
- 2 червени чушки, почистени от семките и дръжките, нарязани на кубчета
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- 2 с.л. балсамов оцет
- 1 ч.л. соев сос
- 500 мл пасирани домати
- 200 г младо козе сирене
- 4 тиквички, нарязани на тънки кръгчета
За бешамеловия сос със сирене:
- 400 мл прясно мляко
- 50 г масло
- 50 г брашно
- 80 г пармезан
Начин на приготвяне:
- Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган и леко запържете лука и след това чесъна, докато започват да покафеняват.
- Към тях прибавете патладжаните и чушките и оставете зеленчуците да се готвят за още 4 мин. При необходимост, може да добавите още малко зехтин.
- Подправете добре, сложете червения пипер, разбъркайте и тогава сипете оцета и соевия сос.
- Прибавете доматите и оставете да къкрят за 5 мин. Така приготвената зеленчукова смес може да бъде направена предварително и да се съхранява в хладилника, докато решите да сглобите ястието.
- Пригответе бешамеловия сос със сирене като загреете млякото и изчакате да заври.
- В отделен съд разтопете маслото и към него добавете брашното. Разбъркайте, за да стане гъста каша. Бавно добавете горещото мляко и оставете сместа да къкри 2-3 минути, като бъркате непрекъснато. Сосът трябва да се сгъсти леко. Накрая разбъркайте в него пармезана и подправете с черен пипер и сол на вкус.
- Сложете зеленчуковата смес в тава, след което я покрийте напълно с бешамеловия сос със сирене. Натрошете козето сирене и подредете резенчетата тиквички отгоре в кръг, като се застъпват едно с друго.
- Разпръснете останалия зехтин върху готовото ястие и поръсете леко със сол. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса за 25-30 мин., докато тиквичките се сготвят и придобият златистокафяв цвят.
- След като извадите ястието от фурната, оставете го да почине за 20 мин. преди да го поднесете.