Необходими продукти:
- 8 пресни картофа
- 50 г зелен фасул (или малка шепа), нарязан
- 3 яйца
- 1 нарязана маруля или един пакет микс от зелени салати
- 50 г черни или зелени маслини без костилки
- 2 средни домата, нарязани
- 145 г консерва риба тон в зехтин, отцедена (запазете течността)
За дресинга:
- ½ скилидка чесън
- 1 филе от аншоа (по желание)
- 1 супена лъжица дижонска горчица дижион
- 2 супени лъжици червен винен оцет
- 4 супени лъжици от запазения зехтин от консервата с риба тон (прибавете допълнително обикновен зехтин, ако е необходимо)
Начин на приготвяне:
- За да направите дресинга, намачкайте чесъна и аншоата с малка щипка сол върху дъска за рязане с помощта на острието на голям нож или в хаванче.
- Комбинирайте готовата паста с горчицата и оцета, след което бавно разбъркайте зехтина консервата риба тон. Заделете настрани.
- Сложете пресните картофи в голяма тава със студена подсолена вода, като се уверите, че са добре покрити.
- Оставете водата да заври, след което намалете котлона.
- Добавете боба и гответе за 5 минути, след това извадете с решетъчна лъжица и веднага потопете в купа с ледена вода, за да се охлади.
- Гответе картофите още 5 минути, докато омекнат, след това ги отцедете и оставете да изстинат.
- Когато това стане, нарежете ги наполовина или на четвъртинки и ги прехвърлете в голяма купа с 1 супена лъжица от дресинга. Оставете ги да се охладят напълно.
- Междувременно сварете яйцата във втори съд с кипяща вода за 7½ минути, след което ги шокирайте в купа с ледена вода, за да се охладят.
- Отцедете боба, след което обелете и разполовете яйцата.
- Изсипете марулята, сварения боб и маслините в купата с картофите.
- Добавете по-голямата част от останалия дресинг и внимателно разбъркайте.
- Разделете салатата в две купи и отгоре наредете доматите и яйцата.
- Разпределете рибата тон, след това полейте с останалата част от дресинга, подправете със сол и черен пипер и поднесете.