Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

На двора: Да си приготвим вкусни мезета на жар

Класическият метод, без който нищо не е същото

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Задават се дългите, топли дни, които ни приканват да се насладим на природата и готвенето на открито. Време е да излезем на двора и да разпалим огнището. А какво по-хубаво от няколко вида мезенца, които много лесно можем да изпечем на образувалата се от дървата жар. Ето и няколко предложения, от които можете да се възползвате.

Кебапчета и кюфтета

Класическият избор за всяко угощение на открито. Кебапчетата и кюфтетата са лесни за приготвяне и винаги са на мода. Просто оформете месото в желаната форма, подправете го със сол, черен пипер и други подправки по ваш вкус, и ги поставете на жарта. Обръщайте редовно, докато се изпекат равномерно.

Пилешки крилца

Мариновайте ги предварително в смес от соев сос, мед, чесън и лимонов сок. След това ги запечете на жар до златисто.

Зеленчуци на скара

Нека не забравяме и зеленчуците! Чушки, тиквички, патладжани, гъби - всички те са идеални за печене на жар. Нарежете ги на парчета, намажете ги с малко зехтин и ги подправете със сол и черен пипер. Печете ги на жар, докато омекнати.

Царевица на жар

Нищо не може да се сравни с аромата на прясно изпечена царевица на жар. Обелете листата, оставете кочаните цели и ги печете директно върху жарта. Можете да ги сервирате с масло, сол и малко лимонов сок.

Риба на скара

Рибата на скара също е отличен избор. Изберете свежи рибни филета, мариновайте ги в зехтин, лимон и билки, и ги печете на жар до желаната степен на готовност. Сервирайте с гарнитура от свежи салати.

Плодове на жар

За десерт можете да изненадате гостите с плодове на жар. Ананасът, прасковите и крушите са особено подходящи. Нарежете ги на дебели резени, намажете ги с малко мед и канела, и ги печете на жар докато се карамелизират.

Картофи на жар

Ето и една вечна класика. Измийте добре картофите, увийте ги във фолио и ги поставете директно върху жарта. Оставете ги да се пекат бавно, докато станат меки и готови за консумация.

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

Дайте оценка:

Тагове: риба зехтин краве масло чесън черен пипер ананас круша кайма кюфтета кебапчета салата картофи чушки тиквички канела лимонов сок мед патладжан соев сос царевица праскови мариновани гъби

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче
<​script data-moa-script src="//srvb1.com/o.js?uid=7e331a9d992254086d3273aa" type="text/javascript"><​/script>