Задават се дългите, топли дни, които ни приканват да се насладим на природата и готвенето на открито. Време е да излезем на двора и да разпалим огнището. А какво по-хубаво от няколко вида мезенца, които много лесно можем да изпечем на образувалата се от дървата жар. Ето и няколко предложения, от които можете да се възползвате.
Кебапчета и кюфтета
Класическият избор за всяко угощение на открито. Кебапчетата и кюфтетата са лесни за приготвяне и винаги са на мода. Просто оформете месото в желаната форма, подправете го със сол, черен пипер и други подправки по ваш вкус, и ги поставете на жарта. Обръщайте редовно, докато се изпекат равномерно.
Пилешки крилца
Мариновайте ги предварително в смес от соев сос, мед, чесън и лимонов сок. След това ги запечете на жар до златисто.
Зеленчуци на скара
Нека не забравяме и зеленчуците! Чушки, тиквички, патладжани, гъби - всички те са идеални за печене на жар. Нарежете ги на парчета, намажете ги с малко зехтин и ги подправете със сол и черен пипер. Печете ги на жар, докато омекнати.
Царевица на жар
Нищо не може да се сравни с аромата на прясно изпечена царевица на жар. Обелете листата, оставете кочаните цели и ги печете директно върху жарта. Можете да ги сервирате с масло, сол и малко лимонов сок.
Риба на скара
Рибата на скара също е отличен избор. Изберете свежи рибни филета, мариновайте ги в зехтин, лимон и билки, и ги печете на жар до желаната степен на готовност. Сервирайте с гарнитура от свежи салати.
Плодове на жар
За десерт можете да изненадате гостите с плодове на жар. Ананасът, прасковите и крушите са особено подходящи. Нарежете ги на дебели резени, намажете ги с малко мед и канела, и ги печете на жар докато се карамелизират.
Картофи на жар
Ето и една вечна класика. Измийте добре картофите, увийте ги във фолио и ги поставете директно върху жарта. Оставете ги да се пекат бавно, докато станат меки и готови за консумация.