Пържените тиквички с кисело мляко и оцет са любими може би на почти всеки българин, но много домакинства често се оплакват от разкашкан краен резултат или пък от прегорени резенчета от любимия летен зеленчук.
Тук обаче не става дума за някаква тънка граница във времето за пържене, а в един много прост трик, който почти всяка гръцка домакиня знае още от дете. Вижте какво съветват те:
- Тиквичките се нарязват на колелца, осоляват се обилно, за да си пуснат водата и се оставят върху кърпа за поне 10-15 мин.
- В дълбока тенджерка се загрява половин-един литър олио според количеството тиквички, които ще се пържат.
- Приготвя се една чиния със смес от 1 ч.л. сол, бяло и жълто брашно и една дълбока купа с много студена вода, в която се изсипват и кубчетата от една формичка с лед.
- Когато олиото се загрее, всяко колелце от тиквичките се овалва в брашното, бързо се потапя в студената вода без да се изпуска от пръстите на ръката и чак тогава се пуска в тенджерата, където се запържва до получаване на златиста коричка.
Това е! Изпробвайте този похват и няма да съжалявате.
Пържете тиквичките на порции, за да станат още по-хрупкави. Избягвайте да "пренаселвате" тенджерата. Сервирайте с дзадзики, млечна салата или разядка от кисело мляко с чесън. Поднесете с ледено студена бира, ципуро или узо. Да ви е сладко!