Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Перфектните пържени тиквички само в 4 прости стъпки

Хрупкави отвън и меки отвътре

От Юлиян Илиев
Юлиян Илиев

Пържените тиквички с кисело мляко и оцет са любими може би на почти всеки българин, но много домакинства често се оплакват от разкашкан краен резултат или пък от прегорени резенчета от любимия летен зеленчук.

Снимка: iStock by Getty Images

Тук обаче не става дума за някаква тънка граница във времето за пържене, а в един много прост трик, който почти всяка гръцка домакиня знае още от дете. Вижте какво съветват те:

  1. Тиквичките се нарязват на колелца, осоляват се обилно, за да си пуснат водата и се оставят върху кърпа за поне 10-15 мин.
  2. В дълбока тенджерка се загрява половин-един литър олио според количеството тиквички, които ще се пържат.
  3. Приготвя се една чиния със смес от 1 ч.л. сол, бяло и жълто брашно и една дълбока купа с много студена вода, в която се изсипват и кубчетата от една формичка с лед.
  4. Когато олиото се загрее, всяко колелце от тиквичките се овалва в брашното, бързо се потапя в студената вода без да се изпуска от пръстите на ръката и чак тогава се пуска в тенджерата, където се запържва до получаване на златиста коричка.

 

Това е! Изпробвайте този похват и няма да съжалявате.

Пържете тиквичките на порции, за да станат още по-хрупкави. Избягвайте да "пренаселвате" тенджерата. Сервирайте с дзадзики, млечна салата или разядка от кисело мляко с чесън. Поднесете с ледено студена бира, ципуро или узо. Да ви е сладко!

Снимка: iStock by Getty Images

Дайте оценка:

Тагове: чесън сол олио краставици форма за лед оцет тиквички царевично брашно кисело мляко кисели краставички вода брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче