Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Какво задължително слагаме на трапезата на Димитровден

Днес отстъпете челното място на месото и ябълките


Димировден почти се е превърнал в национален празник. На този ден именици са онези, носещи имената Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита и техните производни.

Според православието 26 октомври е определен за почитане на паметта на свети Димитър Солунски, който по време на управлението си над гръцкия град, открито изповядва християнската вяра, заради което е хвърлен в тъмница. Преди да бъде изпълнена смъртната му присъда, той е убит с копие от войници по време на молитва. Това е и причината християнската църква да го провъзгласи за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.

Българските вярвания гасят, че със свети Димитър идва зимата, както със свети Георги - лятото. Съпоставянето на двамата светци не е случайно, тъй като според легендата те са братя.

Св. Димитър язди червен кон, а от дългата му брада падат първите снежинки. Той е покровител на студа, заради което хората в миналото го свързвали и със света на мъртвите. Ето защо около Димитровден е и една от трите големи задушници за годината.

Народните предания представят св. Димитър като брат близнак на св. Георги. Докато били в човешки облик, двамата се разделили в различни краища на света, но преди да тръгнат, Георги предупредил Димитър - ако види от стряха да капе кръв, значи е умрял. След време така и станало и когато Димитър отишъл в онази част на света, където живеел Георги, заварил ламята, която вече го била изяла. Чудовището обаче дало на Димитър душата на Георги и двамата братя яхнали конете и литнали към небесата. Именно там си разделили годината на две - по братски, и така, топлите месеци останали за Георги, а студените - за Димитър.

На Димитровден се слага край на тежкия физически труд, свързан с прибирането на реколтата. Стопаните започват да подреждат дървата за зимата и да изпълняват ритуали, свързани с гоненето на вредители, които биха повредили запасите от зимнини. Това са така наречените Миши дни.

И на Димитровден, както на Игнажден, се гадае по първия човек, който прекрачва прага на дома. Обредът на този ден се нарича булезване или полязки. Ако първите полазници - влезли в къщата - са момчета, през следващата година ще се раждат повече мъжки животни, а ако гостенинът е имотен и благороден, в годината ще има плодородие, благополучие и здраве.

Димитровден бележи и началото на годежите и сватбите. В този ден на трапезата се слага корбан чорба или гювеч от овнешка или пилешка яхния. Към тях се сервират зеленчуци като варена царевица и др. За подслаждане се поднася пестил, печени ябълки, рачел, тиква и така характерната за празника ябълкова пита.

Из някои краища на България, щом в къщата има именик, значи задължително трябва да му се приготви пълнено пиле.

Ето и нашето предложение за няколко рецепти, които да включите на празнинчната трапеза у дома, или да изненадате приятел, ако ще го посетите без предупреждение, както повелява традицията. 

 

Дайте оценка:

Тагове: ябълки пилешко тиква царевица

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче