Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Неустоима печена тиква с мед и подправки

Подходяща и за гарнитура към месни ястия

15’ Подготовка
45’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Тази рецепта за печена тиква ще се хареса и на онези, които изобщо не си падат по нея. Комбинацията от кафява захар, мед, масло, малко индийско орехче правят плодовия зеленчук неустоима хапка за всяка уста и нетрадиционна, но много вкусна гарнитура към ястия с месо.

Мускатната тиква, позната у нас повече като цигулка, е сочна, със сладък и орехов вкус. Именно той я прави толкова подходяща и за десерти.

Нека видим рецептата.

Необходими продукти:

  • Над килограм мускатна тиква, средна на размер
  • ¼ ч.ч. мед
  • ¼ ч.ч. кафява захар
  • 3 с.л. масло
  • ½ ч.л. канела на прах
  • ½ ч.л. ванилов екстракт
  • Сол на вкус
  • Щипка индийско орехче

Начин на приготвяне:

  1. Включете фурната на 180 градуса и преместете решетката ѝ на средното ниво.
  2. Внимателно намазнете плоска тава.
  3. Почистете тиквата от семките, обелете я и я нарежете на 4-5 сантиметрови кубчета. Преместете я в голяма купа.
  4. Загрейте леко меда, захарта, маслото, канелата, ванилията, солта и индийското орехче. Постепенно увеличавайте температурата и бъркайте, докато маслото и захарта се разтопят.
  5. Полейте тиквата със сладката смес, разбъркайте и я прехвърлете в тавата. Покрийте съда с алуминиево фолио и печете за 30 мин., след което го махнете и допечете за още 15 мин. Тиквата трябва да омекне и да получи лек загар.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол тиква кафява захар канела индийско орехче мед

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче