Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Евтина съставка с висока цена: Защо все по-често избягваме палмовото масло

Какво е важно да знаете


Палмовото масло се извлича от плодовете на маслената палма и е сред най-широко използваните мазнини в хранителната индустрия. Среща се в множество преработени продукти - от бисквити и шоколади до полуфабрикати и готови ястия. Основното му предимство е ниската себестойност и дългият срок на годност, което го прави предпочитан избор за производителите. За потребителя обаче тази икономия идва със скрита цена, която засяга както здравето, така и околната среда.

Основната причина палмовото масло да се смята за вредно е високото съдържание на наситени мазнини. При редовна консумация тези мазнини допринасят за повишаване на лошия холестерол в кръвта, което увеличава риска от сърдечносъдови заболявания. Освен това, при индустриалната обработка и хидрогениране на палмовото масло могат да се образуват трансмазнини - вещества, които са пряко свързани с възпалителни процеси в организма. Проблемът се задълбочава и от това, че маслото често се използва в комбинация с други вредни съставки, като рафинирани захари и брашна, което създава още по-неблагоприятен хранителен профил.

Снимка: iStock by Getty images

Друг аспект, който не бива да се подценява, е трудността потребителите да разпознаят наличието на палмово масло в храната. На етикетите то често се крие под различни названия - "растителна мазнина", "хидрогенирано масло" и други вариации. Това затруднява информирания избор, особено когато става дума за продукти, предназначени за деца. Макар в умерени количества да не носи незабавна вреда, проблемът възниква при нарастващия ефект от редовната му консумация в множество храни, с които се храним ежедневно.

Не на последно място, производството на палмово масло има сериозни екологични последици. За да се освободи място за плантации, в много части на света - най-вече в Югоизточна Азия - се изсичат девствени гори, което води до загуба на биоразнообразие, унищожаване на естествените хабитатити на различни видове жиовтни и растения и допринася за климатичните промени. Затова и все повече потребители и организации настояват за ограничаването му и насърчаване на алтернативи, както от здравословна, така и от етична гледна точка.

Въпреки че палмовото масло е евтино и стабилно при термична обработка, все по-често изборът да го избягваме се оказва по-мъдро решение - както за нашето тяло, така и за планетата. Замяната му с по-здравословни мазнини като зехтин, авокадово масло или дори студенопресовано слънчогледово масло е крачка към по-добра хранителна култура. А ключът към тази промяна е в осведомеността и в способността ни да четем между редовете на всеки етикет.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин олио

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче