Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Екзотичният кориандър, който знае как да регулира апетита

Всеки има свое предпочитание как да овкусява ястията си, но истината е, че без билките и подправките, щяхме да живеем скучен живот, с лишено от вълнение небце. Днес отваряме страницата от книгата на природата, посветена на вълшебния кориандър. Неговият вкус е несравним с никой друг и трудно може да бъде сбъркан, затова си заслужава да му бъде обърнато подобаващо внимание.

Кориандърът води произхода си от Мала Азия, областите на Средиземноморието или Югозападна Европа (на кое точно от трите места, все още не е подкрепено с достатъчно доказателства). Впечатляващото е, че се споменава още в Стария Завет, а семена от растението са откривани както в гробниците на фараоните, така и в гробовете на обикновените египтяни.

Супер кейлът, който зарежда тялото с желязо и фолиева киселина

За древния произход на кориандъра определено не може да се спори. Днес обаче той продължава да се радва на значителна популярност, нареждайки се сред едни от най-значимите култури за етерично масло и подправки. Неговите свежи листа на вкус се различават значително от семената му, които могат да се консумират сурови и изсушени. Затова не прибягвайте към идеята да ги замените. Освен това, при термична обработка листата бързо губят силния си аромат и зад това стои главната причина да се прибавят в топли ястия непосредствено преди сервиране или само да се поръсват върху салати и студени ястия.

Вкусът на кориандъра е такъв, че или ще го заобичате силно, или след първия опит ще се откажете завинаги от него. Смлените семен имат интензивен аромат, който често е описван като лимонов. Без тях кърито няма да притежава онзи познат, специфичен вкус, събуждащ умело апетита. Пресните листа от своя страна пък са неизменна съставка от азиатската, мексиканската и индийската кухня. Слагат се задължително в салса и гуакамоле, поднасят се като гарнитура и най-вече като завършващ елемент към много ястия.

Какви тайни крие крехкият, но мощен кресон

Кориандърът притежава магическото качество да прикрива вкусове и миризми, заради което още в средновековната кулинарна култура е използван да замаскира аромата на развалено месо. Тази му "дарба" се прилага и в приготвянето на лекарства, за да се притъпяват някои неприятни на вкус съставки.

Произходът на името на растението кориандър също крие своята интересна история. Името идва от старогръцката дума за кориандър - κορίαννον, която съдържа в себе си тези за "дървеница" и "анасон". Ето на какво древните гърци са оприличавали миризмата на смачканите листа на растението.

Кориандърът е популярен също и в козметичната индустрия. Етеричното му масло съдържа в състава си гераниол, цитронелол и линалол, заради което то често е използвано за получаването на продукти, наподобяващи аромата на някои от най-популярните цветя и цитруси, сред които роза, лилия, лимон и др.

В България растението не се отглежда на много места, тъй като има специфични нужди, отнасящи се до климата и влажността на почвата. Въпреки това, диворастящ кориандър може да откриете в районите на Брезник и Ивайловград.

Левурдата – дивата богиня, която се събужда с пролетта

Не бива да пропускаме и полезните свойства, които кориандърът дава на тялото ни. Два супени лъжици на ден от него му осигуряват 5% от дневната дажба на витамин А и 2% от тази на витамина С. В основния му химичен състав са калият и манганът, но освен това растението е богато на лутеин и антиоксиданти.

Кориандърът е верен приятел в борбата с излишните килограми, тъй като намалява апетита. Той още помага в работата на сърцето, подобрява състоянието на косата, кожата и ноктите и вдига цялостния тонус. В някои култури се смята дори за афродизиак.

Не пропускайте да опитате вълшебния вкус на кориандъра. Често може да го сбъркате с магданоз заради сходния им външен вид, затова, ако срещата с листенцата на екзотичната подправка ви е за първи път, консултирайте се с продавача.

Могъществото на градинския чай

Дайте оценка:

Тагове: кориандър

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче