Кресонът е зеленолистен зеленчук с пиперлив, остър и леко горчив вкус, който намира редица приложения в кулинарията както суров, така и термично обработен. Той е от едно семейство с броколите, карфиола, зелето и брюкселското зеле.
Често растението се среща и под наименованието воден кресон, тъй като в естествена среда то расте близо до водоизточници като извори и планински реки с до 1500 м надморска височина.
В същността си кресонът е билка, а за това можем да съдим по множеството му полезни действия върху организма. Какви са те обаче ще видим след малко.
Листата на растението са малки, с овална форма и зелени на цвят. Те са прикрепени към кухи стебълца, които имат приятна хрупкавост, когато се консумират. Най-често кресонът се слага в салати заедно с други по-меки на вкус зеленолистни.
Малките зелени листенца са познати на хората от хиляди години. За тяхна родина се смята Персия, но са били известни и на египтяните и на римляните. Тогава най-често те са използвани за успокояване на нервната система, за подобряване на съня и за набавяне на полезни вещества от храната. Кресонът започва да се култивира през XVI в., но в диво състояние се намира в цяла Европа.
Подобно на всички марули и зеленолистни зеленчуци така и той трябва да се измие добре преди консумация. Може да го направите лесно с центрофуга за зеленчуци, или просто да го накиснете в купа с вода и да изчакате малките песъчинки да паднат на дъното.
Поръсете кресона върху сандвичи, пица, а защо не и да го добавите в смути. Задушете го леко и го прибавете към соса за паста например. В класическата френска кухня съществува засищаща крем супа от кресон и картофи с името Potage au cresson, която е подходяща за обяд или лека вечеря.
Растението е ценен източник на йод и желязо, освен това съдържа витамините А, В1, В2, Е и РР. Минералните му запаси включват магнезий, сяра, хром, калций и манган. 80 г кресон доставя на организма полезните вещества от препоръчителните дневни пет порции зеленчуци и плодове.
Кресонът е известен със способността си да се справя с кожни проблеми. Действа благоприятно на пикочната система, подпомага работата на бъбреците, улеснява уринирането и облечава неразположения в пикочния мехур. Не бива обаче да се прекалява с консумацията му, защото има силно диуретично действие, което при някои заболявания е противопоказно.
При голямо физическо изтощение, в следствие на натоварване, кресонът също има своите лечебни свойства. Той е богат на антиоксиданти, регулира нивата на стрес и помага да се извлече максимума от ползата след тренировка.
Разбира се, това е само малка част от полезните качества на растението, но са достатъчни, за да подчертаем колко добре ще ви се отрази, ако започнете да го слагате дори само в салатите си. И тъй като в момента се намираме в пика на зеленолистните зеленчуци, не изпускайте момента да опитвате нови техни разновидности.