Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Могъществото на градинския чай


Градинският чай е билка от семейството на ментата, която, знаем, е със сладък и леко пикантен вкус. За негово родно място може да се посочи Средиземноморието.

От латински салвия, името, с което е известен още градинският чай, означава "да бъдеш спасен", а така то деликатно ни насочва към неговите лековити свойства. Днес билката е повече популярна в кулинарията, но нека погледнем отблизо нейната история.

Ако можеше да говори, салвията би разказала доста за приноса си в медицината и в кухнята, връщайки се много, много години назад във времето. В един момент французите решават да хвърлят усилия в отглеждането на плантации от градински чай, за да задоволят нуждите си от него чрез горещата напитка. Китайците от своя страна така се влюбват във вкуса му, че в тази посока търговията между двете страни процъфтява. През 812 г. сл.н.е. билката става толкова важна и самият Карл Велики нарежда тя да бъде засадена във всяка ферма на Германската империя заради доходите, които биха дошли от продажбата му, но и заради неоспоримата му употреба в медицината.

В Древен Рим вярванията за значимите лечебни свойства на салвията също са пословични. Хората тогава знаели, че тя помага на храносмилателната система да се справи с обработването на мазните меса и е била част от официалната римска фармакопея. Билката се използва още за лечение на язви, за спирането на кървенето от открити рани и за успокояване на болки в гърлото. В Китай градинският чай се използвал за лечение на настинки, болки в ставите, коремен тиф и проблеми с бъбреците и черния дроб.

Днес салвията също намира широка употреба в медицината. Тя е доказан естествен антисептик и консервант на месо. С нея могат да се облекчат симптомите на хора, болни от Алцхаймер, както и на тези, страдащи от депресия. Също така е доказано, че салвията помага при появата на горещи вълни, след настъпването на менопаузата.

Устната кухина е друго важно място, където билката може да приложи помощта си. Освен успокояването на възпаленото гърло, тя се бори отлично с афти и заболявания на венците.

Когато се употребява външно, салвията се грижи за нашите коса, кожа и нокти. Може да се използва като тоник за лице, ако кожата е мазна, а в комбинация с други масла, тя е успешен спътник в борбата с гъбичките по ноктите.

Заради хранителните си свойства градинският чай е добре да се включи в ежедневното готвене. Една супена лъжица от него съдържа 43% от необходимия за деня витамин К. Също така е отличен източник на фибри, витамин А, калций, желязо, магнезий и манган. Той съдържа и много по-високи нива от дневните ни нужди от витамините от група В, както и здравословни количества витамин С, Е, В1 и мед.

Уникалният вкус на салвията я правят идеална за приготвянето на вкусни ястия. В комбинация със запържено масло тя го превръща в нещо наистина специално, готово да бъде полято върху пилешко месо, зеленчуци и паста. В традиционното френско ястие миди със сметанов сос градинският чай се използва, за да обогати леко сладкия вкус на черупчестите.

У дома може да го включите в лимонова марината с пиле или смесен в масло за пържоли на скара. Билката също така се съчетава добре с аромата на портокал в лесен за приготвяне хляб с мая.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче