Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Супер кейлът, който зарежда тялото с желязо и фолиева киселина

И една страхотна рецепта за сит стомах


Кейлът е листен зеленчук от семейството на зелето. Тъй като е много лесен за отглеждане, заради издръжливостта му и способността да се отглежда дори на ниски температури, той набира популярност и днес лесно може да се открие освен на щандовете със здравословни храни, но и на пазарите за плодове и зеленчуци.

Кейлът е широко разпространен в САЩ, в Европа и други части на света като Африка, Южна Америка и Азия. Цветът, в който се среща най-често, е тъмнозелен, но има разновидности в лилаво, бяло и дори в розово.

Приложението в кулинарията на този зеленолистен зеленчук е голямо. Той може да се слага суров в салати, да бъде запържен или леко сотиран, а също така да се добавя към супи и яхнии.

Сготвен в ястие, кейлът дава голяма доза хранителни вещества на организма, но независимо дали ядете зеленчука суров или след термична обработка, твърдите му стъбла трябва да бъдат предварително отстранени. Това може да направите лесно с нож. Задължително е също да измиете добре листата, тъй като заради къдравата им форма, те събират лесно песъчинки и буболечки.

Кейлът има вкус на зеле. Можем да го определим и като землист и леко лютив, който може да бъде приятен контраст в комбинация с по-сладки съставки като мед или такива с орехова нотка, когато се приготвя на салата. Един от най-лесните начини, чрез които да го превърнете в бърза гарнитура, е да го сотирате с чесън. Запечен леко във фурната пък ще стане с приятна хрупкава текстура.

Кейлът се сдобива с прозвището "суперхрана" не случайно, защото съдържа многобройни полезни вещества за тялото. Част от тях са фолиева киселина, фибри и хлорофил, отговорни за по-добрата работа на храносмилателната система. Богатото съдържание на желязо подсилва организма и добавя необходимото количество от него особено при онези, които не консумират месо. Зеленолистният зеленчук е богат още на калций и витамините К, А и С. Тази комбинация го прави мощен антиоксидант, заради което той често е част от детоксикиращи диети.

Кейлът може да е част от супер бърз обяд, който да ви засити до вечерта. Сега ще ви покажем как да направите този толкова полезен представител на семейство "Зелеви" част от вашето ежедневно меню.

Хаш с наденица, картофи и кейл

Необходими продукти:

  • 250 г картофи, нарязани на големи кубчета
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 малка глава лук, нарязана на тънки полумесеци
  • 4 сурови наденици (около 250 г)
  • 100 г кейл, с отстранени дръжки
  • 1 с.л. пресен градински чай, нарязан на ситно
  • 2 яйца

Начин на приготвяне:

  1. Сварете картофите в тенджера с подсолена вода за около 3-4 мин. Трябва да са леко омекнали.
  2. Отцедете ги от водата и ги оставете настрани.
  3. Загрейте ½ с.л. зехтин в тиган с незалепващо дъно. Сложете лука и го гответе за 8-10 мин., докато омекне. Към него прибавете месото от надениците, което предварително сте извадили от червото, и картофите. Увеличете температурата на котлона на средна степен и гответе всичко за 5-6 мин.
  4. Прибавете кейла, разбъркайте и оставете за още две минути на котлона. След което поръсете градинския чай.
  5. Изсипете останалата ½ с.л. зехтин и избутайте ястието в едната част на тигана, за да освободите място за яйцата на очи. Счупете ги и ги пържете до достигане на консистенцията, която желаете.
  6. Разпределете ястието в две чинии, а отгоре сложете по едно от яйцата. Поднесете, докато е още топло.

Дайте оценка:

Тагове: зеле

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче