Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бананът срещу авокадото и битката за калий

Дали жълтият продълговат плод е способен да ни достави повече от ценния минерал


За да сме здрави, трябва да ядем богата на хранителни вещества храна и да залагаме повече на пресните плодове и зеленчуци. Всеки от тях съдържа различни стойности на витамини и минерали, ето защо е добре да се храним разнообразно, благодарение на което ще си ги набавяме по-лесно и в пълен комплект.

Бананите са предпочитан плод както от децата, така и от онези, които имат активен начин на живот. Те са добър източник на калий и често заради това са споменавани като важна част от диетите и различните видове хранене.

Калият е изключително важен за правилното функциониране на тялото. Той е главният електролит, отговарящ за вътреклетъчното налягане и контролиращ количеството на течности в клетката. Освен това, този минерал помага за добрата работа на нервната система и участва в регулирането на мускулите и сърдечните контракции. Ако се поддържат добри нивата му в тялото, той регулира високото кръвно налягане, предпазва от инсулт, поддържа здрави костите и мускулите, действа като превенция от остеопороза и може да намали задържането на вода в организма.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Бананите често са посочвани като богат източник на калий, но истината е, че има и други плодове, зеленчуци и растителни култури, които го изпреварват. Един такъв ярък представител е авокадото.

Този изключително нашумял плод в последните години е полезен за сърцето и съдържа високо количество фибри и витамините А, Е и С. Заради здравословните си мазнини авокадото влияе благоприятно на сърдечната дейност, изчиства организма от токсините и е особено подходящи за онези, които страдат от анемия, тъй като има високи нива на желязо.

Екзотичният плод съдържа три пъти повече калий от банана, а най-хубавото е, че може да се използва както в солени ястия, така и в десерти и печива.

Маслото от авокадо пък е изключително ценно заради полезните си свойства и високата температура на димене, което го прави по-малко канцерогенно. За кулинарни цели то се добива от месестата част на плода. Това го прави донякъде уникално сред останалите растителни мазнини, тъй като повечето от тях се извличат от семената на растенията.

Маслото от авокадо се прави в по-малки количества, сравнено с други растителни масла, затова то е сред най-скъпите им представители. Това е и причината, заради която много готвачи предпочитат да го използват повече като завършващо ястието, отколкото за готвене.

Други храни с високо съдържание на калий са белият боб, соята, листата от цвекло, картофите, гъбите, пъпешът и узрелите червени домати.

Дайте оценка:

Тагове: банани авокадо

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче