Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Маслото от авокадо, и за какво да го използваме в кухнята

То е считано за едно от най-полезните сред растителните масла


Маслото или олиото от авокадо за кулинарни цели се добива от месестата част на плода. Това го прави донякъде уникално сред останалите растителни мазнини, тъй като повечето от тях се извличат от семената на растенията. То е подходящо както за нагряване на висока температура, така и за овкусяване на салати и приготвяне на дресинги и дипове.

Има два вида масло от авокато - необработено, носещо наименованито "екстра върджин", както при зехтина, и рафинирано. След като се пресова месестата част на плода и мине през центрофуга, за да се отдели маслото от водата и твърдите частици, необработеното авокадово олио има богат орехов вкус и е ярко зелено на цвят. Рафинираното масло се получава чрез филтриране на необработеното. Така се отстраняват различните в него примеси, намалява яркостта на зеления цвят, заедно с голяма част от вкуса и аромата на олиото. Ето защо цветът му е светложълт.

Маслото от авокадо се прави в по-малки количества, сравнено с други растителни масла, затова то е сред най-скъпите им представители. Това е и причината, заради която много готвачи предпочитат да го използват повече като завършващо ястието, отколкото за готвене. Въпреки това, нека видим как може да го използвате и за тази цел.

Снимка: Unsplash

Най-важното, което е добре да се знае, когато избирате олио за термична обработка, е неговата точка на димене. Колкото по-висока е тя, толкова по-добре. Маслото от авокадо спада точно в тази категория, като вида "екстра върджин" ще започне да пуши при достигане на температура от 250 градуса, а рафинираното - над 275 градуса. Затова бъдете спокойни, ако искате да пържите или сотирате с него.

Ако не желаете да го използвате за готвене, авокадовото масло е чудесно за приготвяне на хумус, дипове, майонеза, маринати или за печене на зеленчуци и месо.

Този вид растително олио е доста издръжливо, особено рафинираното, така че не е нужно да го съхранявате в хладилник. Неотворените бутилки приберете на тъмно и хладно място, където ще са годни до 12 месеца. Отворените обаче е добре да се използват в рамките на 6 месеца.

Дайте оценка:

Тагове: авокадо

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче