Авокадото може да внесе много повече разнообразие на масата ви, отколкото познатото до болка гуакамоле или станалия модерен авокадо тост.
Сигурно знаете, че полезният за сърцето плод е богат на фибри, калий и витамините А, Е и С. Съдържа здравословни мазнини и помага на организма да се изчисти от токсините. Освен това авокадото е особено подходящо за хора, страдащи от анемия заради високото си съдържание на желязо.
До тук с ползите за организма, защото днес ще обърнем внимание повече на интересни трикове, с които да запазите плодовете авокадо свежи за по-дълго време и така да го включвате все по-често в ежедневното си хранене.
Всъщност, авокадо може да добавите към почти всяко ястие - от смути до бъркани яйца, сандвичи, салати, сосове, супи, дипове и десерти. Заради почти неутралния си вкус и мека, но не кашкава текстура, то е лесно за пасиране, за нарязване на филийки и кубчета. Запечете го във фурната или на скарата, сотирайте го, направете го на пюре - каквото и да решите, възможността да претърпите провал е сведена до минимум.
Нека да видим някои ценни хакове, които биха улеснили работата ви с този уникален плод.
Замразете излишното авокадо
Цената на авокадото не е никак ниска, за да си позволим с лека ръка да разхищаваме каквато и да е част от него.
Ако сте купили голямо количество, не възнамерявате да правите голяма купа с гуакамоле за някое парти и не искате да ядете авокадо на всяко ядене, то следната идея ще ви бъде много полезна. Един от начините да запазите свежестта на екзотичните плодове за по-дълго е да ги замразите.
Сложете излишното авокадо в камерата цяло, без да го белите. Така може да го съхранявате до два-три месеца. Щом решите, че ви се яде, извадете го на стайна температура. Проявете търпение и го изчакайте да се размрази напълно. Когато това стане, консумирайте го веднага, защото след изваждане от камерата, авокадото покафенява бързо.
Номерът с хартиената торбичка
Няма нищо по-разочароващо от това много да ви се яде авокадо, а в магазина да има само твърди като камък плодове. За щастие, един лесен трик ще ви е от полза, за да се справите с проблема у дома, след като се примирите с предлаганото в супермаркета.
Съществуват няколко теории как да помогнете на авокадото да узрее по-бързо. Някои от тях включват фурна и микровълнова печка, но нашето предложение далеч не е толкова крайно.
За целта ще ви е необходима една хартиена торбичка и плод като зрял банан, ябълка или киви. Всичко, което трябва да направите, е да сложите авокадото и другия плод в хартиена торбичка и да я затворите плътно. Оставете го на стайна температура, а на другия ден проверете резултата, който сигурно ще ви изненада - твърдото като камък авокадо ще е готово да бъде намазано върху препечената ви филийка.
Удължете живота на разрязаното вече авокадо
Често се случва да не успеете да използвате целия плод на авокадото за едно ядене и в тези ситуации сигурно постъпвате като с останалите плодове и зеленчуци - увивате ги в найлонов плик и ги прибирате в хладилника. Постъпите ли така с авокадото обаче, ще промените пътя му от този към устата ви с този към кофата за боклук.
Не позволявайте да погубвате живота на ценния екзотичен плод, за който сигурно ще сте дали и не малко пари. Затова, сдобиете ли се с негови остатъци, трябва да знаете, че кислородът е най-големият му враг.
За да избегнете покафеняване, намажете парчетата или половинката авокадо със зехтин или лимон, след което ги приберете в кутия с плътно затварящ се капак, а нея оставете в хладилника. С този простичък трик ще удължите живота на авокадото с поне няколко дни.