За кекса:
- 200 г захар
- 1 ч.л. ванилия на прах
- 1/4 ч.л. индийско орехче
- 4 големи яйца
- Настърганата кора от един портокал
- 150 г краве масло
- 1 кофичка кисело мляко
- 400 г брашно
- 1 с.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сол
За сиропа:
- 500 г кафява захар
- 500 мл вода
- 1 лимон
- 50 г мед
Начин на приготвяне:
- Фурната се загрява на 180 градуса.
- С помощта на миксер разбъркайте яйцата, захарта (200 г), ванилията, индийското орехче, кората от портокал, докато сместа стане пухкава.
- Добавете разтопеното краве масло и киселото мляко.
- В отделна купа смесете брашното, бакпулвера и солта. Прибавете ги при останалите съставки за тестото и ги разбъркайте за няколко секунди.
- Намаслете една тавичка и поръсете дъното с малко брашно.
- Печете за 45 мин.
- Смесете продуктите за сиропа и го сложете в хладилника.
- Когато кексът е готов, залейте го равномерно със сиропа и оставете готовият сладкиш да изстине и да поеме добре течността. Необходим е поне час.
- Разрежете десерта на парчета и сервирайте всяко от тях намазано с конфитюр и поръсено със смлени орехи. Към него поднесете топка сметанов сладолед.