Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сиропиран кекс с кисело мляко

Вкусен десерт за лято и зимата

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
20’ Време за готвене
8 Порции
1 Трудност

За кекса:

  • 200 г захар
  • 1 ч.л. ванилия на прах
  • 1/4 ч.л. индийско орехче
  • 4 големи яйца
  • Настърганата кора от един портокал
  • 150 г краве масло
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 400 г брашно
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сол

За сиропа:

  • 500 г кафява захар
  • 500 мл вода
  • 1 лимон
  • 50 г мед

Снимка: iStock by Getty Images • Снимката е с илюстративна цел

Начин на приготвяне:

  1. Фурната се загрява на 180 градуса.
  2. С помощта на миксер разбъркайте яйцата, захарта (200 г), ванилията, индийското орехче, кората от портокал, докато сместа стане пухкава.
  3. Добавете разтопеното краве масло и киселото мляко.
  4. В отделна купа смесете брашното, бакпулвера и солта. Прибавете ги при останалите съставки за тестото и ги разбъркайте за няколко секунди.
  5. Намаслете една тавичка и поръсете дъното с малко брашно.
  6. Печете за 45 мин.
  7. Смесете продуктите за сиропа и го сложете в хладилника.
  8. Когато кексът е готов, залейте го равномерно със сиропа и оставете готовият сладкиш да изстине и да поеме добре течността. Необходим е поне час.
  9. Разрежете десерта на парчета и сервирайте всяко от тях намазано с конфитюр и поръсено със смлени орехи. Към него поднесете топка сметанов сладолед.

 

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол портокал яйца ванилия кафява захар бакпулвер кисело мляко индийско орехче брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче