Необходими продукти:
- 1 кг охлюви
- Сол и черен пипер
- Червен пипер
- Краве масло
- Зехтин
- 1 глава кромид лук
- 1 кубче телешки бульон
- 2 дафинови листа
- 1 ч.л. кимион, смлян
- 200 г печурки, на едро
- 1 червена чушка, на едро
- 1 люта чушка, на ситно
- 4-5 скилидки чесън, наситнени
- 2 с.л. доматено пюре
- Магданоз
- Ябълков оцет
Начин на приготвяне:
- Охлювите се слагат в дълбока купа, заливат се с вода да ги покрие 1-2 пръста и се поръсват с шепа сол. Разбъркват се и се оставят за 20 мин., след което се изплакват и се слагат в тенджера под налягане, пълна със студена вода.
- Варят се 40 мин., след което се чака да спадне налягането.
- Охлювите се отцеждат и се прехвърлят в съд със студена вода, за да се стегнат.
- Вадят се от черупките и се почистват от вътрешностите, за да остане само месото.
- Загрява се тенджера с литър и половина вода, която се подсолява и й се слагат 2 дафинови листа, както и малко кимион.
- Оставят се да заврят още 40 мин.
- През това време в загрят тиган се разтопяват бучка масло с 2 с.л. зехтин, в които се запържва 1 глава кромид лук на едро за 3 мин.
- Добавят се печурките, червената и лютата чушка. Всичко се посолява и се овкусява с черен пипер и мащерка.
- След още 3 мин. се добавя 1 с.л. червен пипер, сосът се разбърква, добавят се 2 с.л. доматено пюре и се налива разтвореното в 2 ч.ч. гореща вода кубче телешки бульон.
- Охлювите се отцеждат и се сервират с 1-2 черпака от соса на порция. Всяка чиния се поръсва с малко магданоз на ситно. Поднасят се препечен хляб, както и наситнен чесън, зехтин, черен пипер и оцет за овкусяване.