Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Охлюви яхния по селски

Ще си оближете пръстите

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
90’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 кг охлюви
  • Сол и черен пипер
  • Червен пипер
  • Краве масло
  • Зехтин
  • 1 глава кромид лук
  • 1 кубче телешки бульон
  • 2 дафинови листа
  • 1 ч.л. кимион, смлян
  • 200 г печурки, на едро
  • 1 червена чушка, на едро
  • 1 люта чушка, на ситно
  • 4-5 скилидки чесън, наситнени
  • 2 с.л. доматено пюре
  • Магданоз
  • Ябълков оцет

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Начин на приготвяне:

  1. Охлювите се слагат в дълбока купа, заливат се с вода да ги покрие 1-2 пръста и се поръсват с шепа сол. Разбъркват се и се оставят за 20 мин., след което се изплакват и се слагат в тенджера под налягане, пълна със студена вода.
  2. Варят се 40 мин., след което се чака да спадне налягането.
  3. Охлювите се отцеждат и се прехвърлят в съд със студена вода, за да се стегнат.
  4. Вадят се от черупките и се почистват от вътрешностите, за да остане само месото.
  5. Загрява се тенджера с литър и половина вода, която се подсолява и й се слагат 2 дафинови листа, както и малко кимион.
  6. Оставят се да заврят още 40 мин.
  7. През това време в загрят тиган се разтопяват бучка масло с 2 с.л. зехтин, в които се запържва 1 глава кромид лук на едро за 3 мин.
  8. Добавят се печурките, червената и лютата чушка. Всичко се посолява и се овкусява с черен пипер и мащерка.
  9. След още 3 мин. се добавя 1 с.л. червен пипер, сосът се разбърква, добавят се 2 с.л. доматено пюре и се налива разтвореното в 2 ч.ч. гореща вода кубче телешки бульон.
  10. Охлювите се отцеждат и се сервират с 1-2 черпака от соса на порция. Всяка чиния се поръсва с малко магданоз на ситно. Поднасят се препечен хляб, както и наситнен чесън, зехтин, черен пипер и оцет за овкусяване.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло черен пипер червен пипер дафинов лист магданоз телешки бульон ябълков оцет люти чушки червени чушки доматено пюре кимион печурки кромид лук охлюви

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче