Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Набързо: Супа от миди

Незабравим морски вкус с нежен сметанов нюанс

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
40’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 200 г миди, само ядките
  • 4-5 сварени миди с черупките, по желание
  • 1 глава червен лук
  • 3 с.л. заквасена сметана
  • 1/2 с.л. куркума
  • 3 скилидки чесън, на едро
  • 2 с.л. червен пипер
  • 1 малка пиперка, на дребно
  • Зехтин
  • Краве масло
  • 1/4 пръчица канела
  • 1 звездичка анасон
  • Мащерка
  • 1 люта чушка, цяла
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Сокът от 1/2 лимон
  • Оризов оцет
  • Магданоз, наситнен
  • 80 г настъргани домати
  • Босилек
  • 1 кубче телешки бульон
  • 1 картоф, на кубчета

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Начин на приготвяне:

  1. В тиган на умерен огън разтопете 1 с.л. краве масло и добавете 2 с.л. зехтин. Сложете канелата и анасона, за да си пуснат аромата в мазнината и след 2 мин. ги извадете.
  2. Запържете лука, чесъна и пиперката, като ги овкусите със сол и черен пипер.
  3. След 3 мин. добавете кубчето бульон, настърганите домати и след като разбъркате всичко, залейте с 1 ч.ч. топла вода.
  4. Изчакайте да закъкри и прехвърлете всичко в една тенджера.
  5. Изплакнете тигана с топла вода и я излейте при останалите продукти.
  6. Подсушете го с кухненска хартия и го върнете на огъня, за да се загрее добре.
  7. Измийте мидите в гевгир и ги отцедете. Оваляйте ги в червен пипер и ги изтупайте добре.
  8. Налейте 3 с.л. зехтин в тигана и запържете мидите за 3 мин. Добавете 2-3 с.л. оризов оцет, сметаната, куркумата, малко босилек, черен пипер, сол и 2 с.л. мащерка.
  9. Разбъркайте добре и след като миденото сосче започне да къкри, го изсипете в тенджерата.
  10. Добавете кубчетата от картофи, както и лютата чушка, без да я режете. Намалете огъня и оставете ястието да къкри, докато картофите се сварят.
  11. Стъпка по желание: Ако ще използвате миди с черупки за украса, сега е моментът да сварите и тях с останалите продукти.
  12. Овкусете със сока от половин лимон и посолете. Опитайте как е на вкус и ако трябва добавете още сол и още лимонов сок.
  13. Поръсете супата с наситнен магданоз и изключете котлона. След 10 мин. гозбата е готова за сервиране.
  14. По желание: Добавете по 2-3 сварени миди с черупки за украса към всяка порция.

Да ви е сладко!

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин миди краве масло чесън черен пипер червен пипер мащерка червен лук домати магданоз телешки бульон картофи червени чушки заквасена сметана канела лимонов сок босилек куркума оризов оцет анасон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче