Необходими продукти:
- 200 г миди, само ядките
- 4-5 сварени миди с черупките, по желание
- 1 глава червен лук
- 3 с.л. заквасена сметана
- 1/2 с.л. куркума
- 3 скилидки чесън, на едро
- 2 с.л. червен пипер
- 1 малка пиперка, на дребно
- Зехтин
- Краве масло
- 1/4 пръчица канела
- 1 звездичка анасон
- Мащерка
- 1 люта чушка, цяла
- Сол и черен пипер на вкус
- Сокът от 1/2 лимон
- Оризов оцет
- Магданоз, наситнен
- 80 г настъргани домати
- Босилек
- 1 кубче телешки бульон
- 1 картоф, на кубчета
Начин на приготвяне:
- В тиган на умерен огън разтопете 1 с.л. краве масло и добавете 2 с.л. зехтин. Сложете канелата и анасона, за да си пуснат аромата в мазнината и след 2 мин. ги извадете.
- Запържете лука, чесъна и пиперката, като ги овкусите със сол и черен пипер.
- След 3 мин. добавете кубчето бульон, настърганите домати и след като разбъркате всичко, залейте с 1 ч.ч. топла вода.
- Изчакайте да закъкри и прехвърлете всичко в една тенджера.
- Изплакнете тигана с топла вода и я излейте при останалите продукти.
- Подсушете го с кухненска хартия и го върнете на огъня, за да се загрее добре.
- Измийте мидите в гевгир и ги отцедете. Оваляйте ги в червен пипер и ги изтупайте добре.
- Налейте 3 с.л. зехтин в тигана и запържете мидите за 3 мин. Добавете 2-3 с.л. оризов оцет, сметаната, куркумата, малко босилек, черен пипер, сол и 2 с.л. мащерка.
- Разбъркайте добре и след като миденото сосче започне да къкри, го изсипете в тенджерата.
- Добавете кубчетата от картофи, както и лютата чушка, без да я режете. Намалете огъня и оставете ястието да къкри, докато картофите се сварят.
- Стъпка по желание: Ако ще използвате миди с черупки за украса, сега е моментът да сварите и тях с останалите продукти.
- Овкусете със сока от половин лимон и посолете. Опитайте как е на вкус и ако трябва добавете още сол и още лимонов сок.
- Поръсете супата с наситнен магданоз и изключете котлона. След 10 мин. гозбата е готова за сервиране.
- По желание: Добавете по 2-3 сварени миди с черупки за украса към всяка порция.
Да ви е сладко!