Необходими продукти:
- 50 г масло на стайна температура
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 2 шалота, разполовени и нарязани на ситно
- 1 кг миди с черупките
- 1 връзка магданоз, едро нарязан
- 125 мл бяло вино
- 100 мл сметана
- хрупкав хляб, за сервиране
Начин на приготвяне:
- Смесете маслото и чесъна с голяма щипка сол.
- Загрейте барбекюто, докато въглищата станат пепеляво бели.
- Поставете лист фолио с дължина около 60 см върху кухненския плот, поставете друг лист със същия размер отгоре, след това добавете трети лист с дължина около 30 см в средата на другите два листа, за да се получи формата на кръст.
- Разпределете шалота в средата на фолиото, наредете мидите отгоре, намажете с чесновото масло навсякъде, след това разпръснете отгоре половината магданоз. Подправете, след това сгънете фолиото отстрани, за да създадете овална форма на купа.
- Изсипете виното при мидите и след това запечатайте импровизираната купа, като свиете фолиото в горната част. Уверете се, че е добре запечатано, за да могат мидите да се сварят. Използвайте допълнителен лист фолио, за да увиете целия пакет още веднъж, ако е необходимо.
- Внимателно го поставете върху въглищата на барбекюто и гответе за 10 минути. Отворете пакета и проверете дали мидите са се отворили. Ще излезе гореща пара, така че бъдете внимателни да не ви изгори.
- Налейте сметаната, похлупете (ако барбекюто ви е с капак) и оставете да се готви още няколко минути, за да проникнат ароматите на барбекюто в мидите.
- Поръсете с останалия магданоз и сервирайте с хрупкав хляб.