Необходими продукти:
- 2 кг патладжани
- 1.5 кг домати
- 1.5 кг червени чушки
- 1 кг кромид лук
- 150 мл олио
- 100 г захар
- 70 г сол
- 4 глави чесън
- 2 бр люти чушки
- 1 ч.л. сушен кориандър
- 1 връзка копър
- 1 връзка магданоз
- 3 връзка пресен кориандър
Начин на приготвяне:
- Почистете доматите, чушките, лютите чушки и патладжаните от дръжките. Махнете семките от пиперките.
- Лютите чушки, обелените скилидки чесън, пресните кориандър, копър и магданоз прекарайте през механична мелачка или ги смелете с чопър.
- Направете същото и с доматите.
- Нарежете патладжаните на полукръгчета.
- Нарежете на едро червените чушки и кромида.
- Загрейте олиото в една тенджера и запържете лука за 5 мин.
- Добавете доматите и бъркайте още няколко минути.
- Изсипете патладжаните, разбъркайте, покрийте съда с капак и оставете всичко да се задуши за 15 мин.
- Ред е на чушките, след което изчакайте 10 мин.
- Прибавете сместа от лютите чушки и "зеленията", заедно със солта, захарта и сушеният кориандър. Оставете под капак за още 5 мин.
- Опитайте за сол и ако трябва, добавете още.
- Разпределете патладжаните по татарски в стерилизирани буркани, затворете ги с капачките и ги обърнете надолу с главата, за да се вакуумират.
- Част от тази разядка може да си заделите, колкото да я опитате като мезе за ракийка още същата вечер.
Да ви е сладко!