Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Зимнина от чесън за шкембе

Да си консервираме любимата подправка, за да ни е винаги под ръка

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Няма кръчма, където да не се предлага чесън с оцет като подправка за шкембе чорбата или за вкусното шкембе в масло. Заедно с лютия червен пипер, разбира се. Само във Велико Търново сякаш правят леко странно изключение в някои заведения - там чесънът за шкембето се поднася в олио. На мен и на компанията никак не ни допадна, но за щастие хората оставят оливерници на масите, с които горе-долу човек може да спаси положението.

Наситненият чесън става толкова по-вкусен, колкото по-дълго преседи накиснат в оцета. Консервирането му в такъв вид е малко трудоемък процес, но зимата определено ще си бъдем благодарни.

По този начин ще получим и универсална подправка за доста ястия, както и ще си спестим досадното белене и кълцане на скилидка-две за всяка манджа. Вместо това, просто посягаме към бурканчето в хладилника и слагаме, колкото ни е нужно, в ястието.

Какво ще ни е необходимо:

  • чесън
  • ябълков или винен оцет
  • буркани за консервиране
  • зехтин

Как да си го приготвим:

По-горе не посочихме точни количества, за да си прецени всяко домакинство колко от подправката ще му е нужна. Вкъщи си взимаме 3 кг чесън в края на всяко лято и затворените буркани ни стигат чак до следващата есен. Ето и как се приготвя тази зимнина.

Обелваме всички скилидки и ги наситняваме. Може да използваме пресичка за чесън за по-лесно, като така получената подправка ще е на по-ситни парченца и когато я добавяме към някоя гозба, изобщо няма да се вижда какво сме сложили вътре (но пък ще се усеща на вкус).

Снимка: iStock by Getty Images

Поставяме чесънa в буркан по наш избор и го заливаме с оцет, колкото да го покрие. Поливаме оцета с тънък слой зехтин за запечатване. Затваряме буркана с капачката. Дори само след едно денонощие, тази вкусотия може вече да се ползва. Може и по-рано, но е добре да оставим съставките да попият ароматите си поне час-два.

Снимка: iStock by Getty Images

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън оцет

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче