Който е фен на моцарелата, най-вероятно не може без нея - особено през летния сезон. Задължителна за капрезе и перфектна за всякакъв друг вид салати, тя е лек и много вкусен вид сирене, което представлява и отличен източник на протеини, както и калций за по-здрави кости. Също е и чудесно решение при диети, свързани с контрола на телесното тегло.
Макар и вече доста популярна, за жалост моцарелата уж се намира във всеки магазин, но не съвсем. Ето защо тук ще предложим много лесен вариант за нейното приготвяне в домашни условия. Евтино, бързо и само с две съставки на цена от около 3 лв. Защото това е и средната цена на 1,5 л прясно мляко.
Останалото, което ще ви е нужно е само 1 чашка ябълков оцет. Е, добре... малко поизлъгахме. Цената току-що се вдигна още малко, но нека не правим 30-40 "ст'инки" на проблем.
Ето и как се приготвя моцарела в домашни условия:
- В малка тенджерка се изсипва прясното мляко (литър и половина) и се загрява на умерен огън. Целта е не да го сварим, а да го стоплим до температура от 45-50°.
- Тенджерата се сваля от котлона и към млякото се прибавят 100 г ябълков оцет.
- Следва разбъркване с лъжица, докато в сместа започнат да се образуват "парцали". Това е сигнал за успешна процедура, нищо че на този етап резултатът на нищо не прилича.
- Тенджерката се маха от котлона и се оставя да почине за 5 мин.
- В дълбока купа се поставя тензух или друг вид парцалче, което да е толкова голямо, че краищата му да излизат извън съда.
- Сместа от тенджерата се излива вътре и парцалчето се усуква в горния край, така че течността да започне да се отцежда.
- Внимава се да не се стиска прекалено силно.
- Когато твърдата консистенция спре да пуска течност, от нея се оформя топка, която се поставя в малка купа.
- Слага се в предварително загрята на 200 градуса фурна за 5 мин.
- Следва повторно изстискване - този път с ръце.
- Топката се прехвърля за още 5 мин. във фурната.
- Вади се, слага се шепа сол, всичко се размесва с лъжица, тъй като пари. Моцарелата е почти готова. Оставя се за 3 мин. да поизстине, оформя се отново на топка и се изстисква с ръце от всякаква останала течност.
- Остава само една стъпка. В дълбока купа с много студена вода се изсипват 10-20 бучки лед. Сиренето се потапя в ледената баня и се оставя там за 4-5 минути.
- После се вади в една чинийка и е готово за ползване към всяка любима салата или друго ястие. Да ви е сладко!
Необходими продукти:
- 1,5 л прясно мляко с по-голям процент масленост
- 100 мл ябълков оцет
- Сол, по желание
Ако имате микровълнова фурна:
Става по-бързо. Заменете двата етапа на печене на моцарелата във фурна за 5 мин. съответно с две претопляния в микровълнова фурна за по 30 секунди на 800W.