Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За 3 лв и само с две съставки: Как се прави домашна моцарела

Ще ви е необходимо само малко (ама много малко) търпение

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
15’ Време за готвене
1 Порции
2 Трудност

Който е фен на моцарелата, най-вероятно не може без нея - особено през летния сезон. Задължителна за капрезе и перфектна за всякакъв друг вид салати, тя е лек и много вкусен вид сирене, което представлява и отличен източник на протеини, както и калций за по-здрави кости. Също е и чудесно решение при диети, свързани с контрола на телесното тегло.

Макар и вече доста популярна, за жалост моцарелата уж се намира във всеки магазин, но не съвсем. Ето защо тук ще предложим много лесен вариант за нейното приготвяне в домашни условия. Евтино, бързо и само с две съставки на цена от около 3 лв. Защото това е и средната цена на 1,5 л прясно мляко.

Снимка: iStock by Getty Images

Останалото, което ще ви е нужно е само 1 чашка ябълков оцет. Е, добре... малко поизлъгахме. Цената току-що се вдигна още малко, но нека не правим 30-40 "ст'инки" на проблем.

Снимка: iStock by Getty Images

Ето и как се приготвя моцарела в домашни условия:

  1. В малка тенджерка се изсипва прясното мляко (литър и половина) и се загрява на умерен огън. Целта е не да го сварим, а да го стоплим до температура от 45-50°.
  2. Тенджерата се сваля от котлона и към млякото се прибавят 100 г ябълков оцет.
  3. Следва разбъркване с лъжица, докато в сместа започнат да се образуват "парцали". Това е сигнал за успешна процедура, нищо че на този етап резултатът на нищо не прилича.
  4. Тенджерката се маха от котлона и се оставя да почине за 5 мин.
  5. В дълбока купа се поставя тензух или друг вид парцалче, което да е толкова голямо, че краищата му да излизат извън съда.
  6. Сместа от тенджерата се излива вътре и парцалчето се усуква в горния край, така че течността да започне да се отцежда.
  7. Внимава се да не се стиска прекалено силно.
  8. Когато твърдата консистенция спре да пуска течност, от нея се оформя топка, която се поставя в малка купа.
  9. Слага се в предварително загрята на 200 градуса фурна за 5 мин.
  10. Следва повторно изстискване - този път с ръце.
  11. Топката се прехвърля за още 5 мин. във фурната.
  12. Вади се, слага се шепа сол, всичко се размесва с лъжица, тъй като пари. Моцарелата е почти готова. Оставя се за 3 мин. да поизстине, оформя се отново на топка и се изстисква с ръце от всякаква останала течност.
  13. Остава само една стъпка. В дълбока купа с много студена вода се изсипват 10-20 бучки лед. Сиренето се потапя в ледената баня и се оставя там за 4-5 минути.
  14. После се вади в една чинийка и е готово за ползване към всяка любима салата или друго ястие. Да ви е сладко!

 

Необходими продукти:

  • 1,5 л прясно мляко с по-голям процент масленост
  • 100 мл ябълков оцет
  • Сол, по желание

 

Ако имате микровълнова фурна:

Става по-бързо. Заменете двата етапа на печене на моцарелата във фурна за 5 мин. съответно с две претопляния в микровълнова фурна за по 30 секунди на 800W.

Дайте оценка:

Тагове: сол салата оцет ябълков оцет прясно мляко моцарела

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче