Салата капрезе е най-поръчваната в целия свят, според някои проучвания, а консумацията ѝ през летните месеци скача 4 пъти повече. В момента се намираме в периода, в който доматите са най-вкусни, сочни и месести и е редно да се възползваме от дарове на природата. Приготвянето на капрезе не е никаква философия, но днес ще ви предложа друга лесна и ефектна нейна вариация, с която със сигурност бихте впечатлили семейството или гостите си. Визията ѝ ще бъде като от гурме ресторант, но без да са ви необходими умения на шеф готвач.
В класическия си вариант салата капрезе се приготвя с домати, моцарела и пресен босилек или босилково песто. Всеизвестно е, че произходът ѝ е италиански, а тя е считана за най-патриотичната салата на Ботуша, защото цветовете ѝ символизират тези на италианския трибагреник. Смята се, че произлиза от района на остров Капри.
Има няколко легенди, свързани с измислянето на най-консумираната салата в цял свят. Една от най-известните гласи, че талантлив зидар от остров Капри, който носел пламенен патриотичен дух, за пръв път през 40-те години на миналия век решил да сложи в сандвича си домати, моцарела и босилек, афиширайки родолюбието си.
Друга история разказва, че салатата била измислена по случай визитата на краля на Египет на остров Капри и именно на него била сервирана за пръв път.
Каквато и да е истината, със сигурност салата капрезе е вкусът на Италия и целта ѝ е да покаже автентичния вкус на продуктите в нея, превърнали се в емблема на страната. Особени заслуги за популярността ѝ има и италианската кинолегенда София Лорен, родена в Неапол, която още през 70-те години на миналия век признава, че капрезе е любимата й салата и обожавала да си я хапва още от дете.
Необходими продукти:
- Няколко средни по големина домати (точната бройка зависи от броя на порциите, които са ви необходими. 1 домат = 1 порция)
- по 50 г крема сирене за всеки домат
- 100 мл зехтин
- 1 връзка пресен магданоз
- 3-4 стръка пресен босилек
- 2-3 стръка прясна мента.
Измийте доматите и с остър нож отрежете капачетата им.
Издълбайте сърцевината, но не до дъно и съвсем до стените. Целим да запазим половината от месестата част на домата за консумация. Направете тази процедура, като първо очертаете окръжност с помощта на остър нож и леко прокарате острието по нея. После издълбайте с помощта на обикновена лъжица или пък с такава за сладолед. Става лесно.
Готовите домати оставете настрана. Спрямо тяхната бройка, преценете и количеството крема сирене, което ви е необходимо. Можете да ползвате класическо, както и такова с добавени подправки.
Сложете сиренето в купа и към него прибавете няколко капки вода, ако е от твърде гъстите. Разбъркайте много добре, трябва да има консистенция на гъст и гладък крем. Внимавайте да не стане твърде рядко.
Всеки от доматите напълнете с по една лъжица от сиренето, но без да ги препълвате. Не бива да имат връх.
Остатъкът прехвърлете в пош. Аз нямам такъв и ви споделям какъв е моят трик. Сиренето прехвърлям в чиста малка найлонова торбичка. Стискам я добре, за да изкарам въздуха от нея. Отрязвам единия от долните ъгли и воала - имаме готов пош.
Шприцовайте от сиренето върху всеки домат с кръгообразни движения, като се стремите да постигнете форма на охлюв и малко височина.
Следващата стъпка е приготовлението на дресинга, който представлява песто зехтин.
Сложете свежите подправки - магданоз, босилек и мента в дълбок и висок съд. Към тях налейте зехтина. Пасирайте интензивно, докато зелените подправки се смелят. Можете да постигнете абсолютно съвършена текстура, но аз предпочитам да не прекалявам с пасирането, за да има и малки парченца от билките в дресинга. Въпрос на вкус.
Прехвърлете песто зехтина в сосиера.
Всеки домат сложете в средата на сервизна чиния или пък ги подредете в общо плато, ако възнамерявате да ги поднесете заедно.
Полейте с дресинга. Декорирайте със стрък пресен босилек и крекер и по желание разпръснете отстрани някакъв вид ядки - смлени орехи, печени тиквени или слънчогледови семки или други по ваш избор. Можете да приготвите салатата и с чери домати, но със сигурност ще бъде далеч по-пипкаво и ще отнеме повече време.