Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ефектна и бърза салата, с която ще впечатлите своите гости

Любимата капрезе с нов прочит и няколко думи за нейната история

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова

Салата капрезе е най-поръчваната в целия свят, според някои проучвания, а консумацията ѝ през летните месеци скача 4 пъти повече. В момента се намираме в периода, в който доматите са най-вкусни, сочни и месести и е редно да се възползваме от дарове на природата. Приготвянето на капрезе не е никаква философия, но днес ще ви предложа друга лесна и ефектна нейна вариация, с която със сигурност бихте впечатлили семейството или гостите си. Визията ѝ ще бъде като от гурме ресторант, но без да са ви необходими умения на шеф готвач.

В класическия си вариант салата капрезе се приготвя с домати, моцарела и пресен босилек или босилково песто. Всеизвестно е, че произходът ѝ е италиански, а тя е считана за най-патриотичната салата на Ботуша, защото цветовете ѝ символизират тези на италианския трибагреник. Смята се, че произлиза от района на остров Капри.

Има няколко легенди, свързани с измислянето на най-консумираната салата в цял свят. Една от най-известните гласи, че талантлив зидар от остров Капри, който носел пламенен патриотичен дух, за пръв път през 40-те години на миналия век решил да сложи в сандвича си домати, моцарела и босилек, афиширайки родолюбието си.

Друга история разказва, че салатата била измислена по случай визитата на краля на Египет на остров Капри и именно на него била сервирана за пръв път.

Каквато и да е истината, със сигурност салата капрезе е вкусът на Италия и целта ѝ е да покаже автентичния вкус на продуктите в нея, превърнали се в емблема на страната. Особени заслуги за популярността ѝ има и италианската кинолегенда София Лорен, родена в Неапол, която още през 70-те години на миналия век признава, че капрезе е любимата й салата и обожавала да си я хапва още от дете.

Необходими продукти:

  • Няколко средни по големина домати (точната бройка зависи от броя на порциите, които са ви необходими. 1 домат = 1 порция)
  • по 50 г крема сирене за всеки домат
  • 100 мл зехтин
  • 1 връзка пресен магданоз
  • 3-4 стръка пресен босилек
  • 2-3 стръка прясна мента.

Снимка: Ивайла Тодорова

Измийте доматите и с остър нож отрежете капачетата им.

Издълбайте сърцевината, но не до дъно и съвсем до стените. Целим да запазим половината от месестата част на домата за консумация. Направете тази процедура, като първо очертаете окръжност с помощта на остър нож и леко прокарате острието по нея. После издълбайте с помощта на обикновена лъжица или пък с такава за сладолед. Става лесно.

Снимка: Ивайла Тодорова

Готовите домати оставете настрана. Спрямо тяхната бройка, преценете и количеството крема сирене, което ви е необходимо. Можете да ползвате класическо, както и такова с добавени подправки.

Сложете сиренето в купа и към него прибавете няколко капки вода, ако е от твърде гъстите. Разбъркайте много добре, трябва да има консистенция на гъст и гладък крем. Внимавайте да не стане твърде рядко.

Всеки от доматите напълнете с по една лъжица от сиренето, но без да ги препълвате. Не бива да имат връх.

Остатъкът прехвърлете в пош. Аз нямам такъв и ви споделям какъв е моят трик. Сиренето прехвърлям в чиста малка найлонова торбичка. Стискам я добре, за да изкарам въздуха от нея. Отрязвам единия от долните ъгли и воала - имаме готов пош.

Шприцовайте от сиренето върху всеки домат с кръгообразни движения, като се стремите да постигнете форма на охлюв и малко височина.

Снимка: Ивайла Тодорова

Следващата стъпка е приготовлението на дресинга, който представлява песто зехтин.

Сложете свежите подправки - магданоз, босилек и мента в дълбок и висок съд. Към тях налейте зехтина. Пасирайте интензивно, докато зелените подправки се смелят. Можете да постигнете абсолютно съвършена текстура, но аз предпочитам да не прекалявам с пасирането, за да има и малки парченца от билките в дресинга. Въпрос на вкус.

Снимка: Ивайла Тодорова

Прехвърлете песто зехтина в сосиера.

Всеки домат сложете в средата на сервизна чиния или пък ги подредете в общо плато, ако възнамерявате да ги поднесете заедно.

Полейте с дресинга. Декорирайте със стрък пресен босилек и крекер и по желание разпръснете отстрани някакъв вид ядки - смлени орехи, печени тиквени или слънчогледови семки или други по ваш избор. Можете да приготвите салатата и с чери домати, но със сигурност ще бъде далеч по-пипкаво и ще отнеме повече време.

Снимка: Ивайла Тодорова

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин домати магданоз крема сирене прясна мента пресен босилек

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче