Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Стъпка по стъпка: Как да си проготвим крем карамел

Вижте някои тънкости


Един от най-любимите десерти по нашите ширини безспорно е крем карамелът. Почти сигурно е, че всеки има чуден спомен от детството с метална купичка с десерта в ръце, която изяжда за отрицателно време, а след това си мисли за още.

Да си приготвим крем карамел у дома не е особено сложна задача, но е важно да се знаят някои тънкости, за да не стане кремът на шупли. Затова нека видим процеса стъпка по стъпка.

За 6 порции ще са ви необходими следните продукти:

  • 1 литър прясно мляко
  • 6 яйца
  • 180 г захар
  • 1 пакетче ванилова захар или 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 6 с. л. захар за карамела

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Приготвяне на карамела

Вземете малък тиган и загрейте захарта на среден огън, докато се разтопи и придобие златист кехлибарен цвят. Разпределете карамела равномерно по дъното на огнеупорни купички и оставете да се втвърди.

Стъпка 2: Подготовка на крема

В дълбока купа разбийте яйцата със захарта, като използвате телена бъркалка или миксер на ниска скорост. Не е необходимо да правите пяна - достатъчно е сместа да стане хомогенна.

Стъпка 3: Добавяне на млякото

Загрейте прясното мляко, но не го оставяйте да заври. Постепенно го налейте към яйчната смес, като бъркате непрекъснато. Прибавете ванилията и разбъркайте добре.

Стъпка 4: Прецеждане на сместа

За да получите гладък крем без шупли, прецедете течността през фина цедка. След това я разпределете равномерно върху вече втвърдения карамел в купичките.

Снимка: iStock by Getty Images

Стъпка 5: Печене на водна баня

Подредете купичките в дълбока тава. Налейте гореща вода в тавата, така че да достига до средата на купичките. Печете в предварително загрята фурна на 150°C за около 50-60 минути, докато кремът се стегне, но все още леко се поклаща в средата, когато го раздрусате.

Стъпка 6: Охлаждане и сервиране

Извадете крем карамела от фурната и оставете да се охлади на стайна температура. След това го приберете в хладилник за поне 3-4 часа (или най-добре за една нощ).

Снимка: Freepik

Стъпка 7: Поднасяне

За да извадите крема от купичките, прокарайте нож по ръба и обърнете върху чиния. Ако се затруднявате, потопете дъното на купичката за няколко секунди в топла вода.

Дайте оценка:

Тагове: яйца бяла захар ванилия прясно мляко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче