Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пет начина как да използвате гъбите като заместител на месото

Перфектни за веган и вегетариански ястия

Ето една не толкова тайна кулинарна истина - гъбите са един от най-добрите заместители на месо. Защо е така?

Като начало някои сортове се доближават до структурата на месото, могат да станат хрупкави, лесно поемат вкусове, а така стават още по-ароматни. В допълнение на това, гъбите са екологично чисти и обикновено се намират на много по-ниска цена от месните продукти.

Както всяко нещо обаче, така и гъбите имат свои недостатъци - те съдържат много малко или никакви протеини. Затова е добре да допълвате ястията си с растителен такъв.

Сега нека видим в какви ястия гъбите могат да бъдат достоен заместител на месото.

Бургери

Нямате нужда от прекалено много предварителна подготовка, за да си направите идеален вегетариански бургер. Набавете си само гъби, малко кулинарно ноу-хау и горещ тиган.

Гъбите Портобело например може да използвате вместо хлебчета като ги запечете с масло, или просто като ги превърнете във вкусна плънка.

Бекон

Тук се изявява с пълна сила способността на гъбите да абсорбират ароматни сосове. Накиснете ги в смес от соев сос, течен пушек и пушен червен пипер. След като престоят известно време, могат да бъдат нарязани на тънко и изпържени в тиган или изпечени във фурна, като така се превръщат в перфектния фалшив бекон, подходящ за салати, бургери и сандвичи.

Шишчета

Сменете любимото си мариновано пиле на скара с гъби. Шишчетата са супер алтернатива, ако сте любители на месото с приятен загар.

Гъбите, накиснати в подходящата марината, могат да се превърнат в звездата на деня. Ветрогоновите гъби са идеални за повода.

Сос за паста

Гъбите могат да се превърнат в безмесната алтернатива на бекона и гуанчалето в кремообразния сос "Карбонара". Също така фино смлени те са чудесни за вегетарианската версия на любимата паста "Болонезе".

Гьози

В компанията на тофу, гъбите могат могат да се превърнат в богат пълнеж за веган гьози, които гарантирано ще имат по-добър вкус от дълбоко замразените им двойници. Гъбите шийтаке биха блеснали в тази рецепта с пълна сила.

За финал ви предлагаме три рецепти, в които гъбите са главният герой. Ето ги и тях:

 

 

Дайте оценка:

Тагове: гъби

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче