Всички останали съставки, които допринасят за уникалния вкус на оригинала, са налице и тук: специфичният барбекю сос (от тук идва и името на рецептата), топящите се сирена (комбинация от моцарела и Гауда, която носи богат аромат, но и в същото време потушава силния опушен вкус от барбекю соса), както и не на последно място - сладкия вкус на червения лук. На мястото на пилешките гърди тук в ролята на основна съставка от плънката влизат гъбите. Приготовлението отнема минути, а продуктите можете да си набавите почти навсякъде.
Необходими продукти:
- Зехтин (еxtra-virgin)
- Готово тесто за пица, оставено на стайна температура
- Барбекю сос (на вкус)
- 200 гр. прясна моцарела
- 60 гр. Сирене Гауда, настъргано (около ½ чаена чаша)
- Половин глава червен лук, нарязана на тънки полумесеци
- Сол и едро смлян черен пипер
- Счукани зрънца от червен пипер
- Листа от пресен кориандър
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 250° като поставите решетката за печене в горната й половина. През това време нарежете гъбите на едри парчета и ги изсипете в голяма купа. Полейте ги със зехтин, разбъркайте ги и оставете купата настрана.
- Размесете необходимото количество от тестотото до получаване на блат с диаметър около 30 см. Поставете блата върху хартия за печене и печете в загрятата фурна за около 5 мин. така че тестото да не променя цвета си или да загаря.
- Извадете блата от фурната и намажете горната страна на блата с барбекю соса. Идва ред на моцарелата и настърганото Гауда сирене, а след това и на полумесеците от червен лук. Най-отгоре разпределете овкусените със зехтин гъби и поръсете със сол и черен пипер.
- Върнете пицата във фурната и печете за около 15-20 минути, така че сирената да се разтопят, а гъбите да придобият златист цвят.
- Реклама след 7-ми параграф
- Ако фурната ви има опция за режим "вентилатор", включете го и печете за около още две минути. Целта е гъбите да се изпекат още малко, а сирената да хванат лека коричка на места.
- Извадете пицата от фурната и посипете с още малко барбекю сос. Поръсете с натрошените зърна червен пипер и украсете с листа от пресен кориандър.
Сервирайте пицата докато е още гореща. А ако нямате на какво да я поднесете и винаги при опит за разрязване всичко става "на кайма", ето нашето изкусително предложение, което може да разреши всичките ви проблами с поднасянето на домашната пица пред домочадието, приятелите и гостите: