Майонезата е прост сос, който ще обогати вкуса на сандвича ви, ще послужи за перфектна основа за салата или ще се включи като допълващ елемент към някой изискан дресинг.
Ако сте любители на този яйчен сос, сигурни сме, че ще се погрижите да имате винаги един буркан под ръка в хладилника си. Опитвали ли сте се обаче да го приготвите сами у дома?
Тъй като не се изискват специални умения и кой знае какви продукти - пресни яйца, лимон или оцет, някакъв вид мазнина и сол - направата на майонеза няма да ви коства нищо, но със сигурност ще ви спести емулгатори, изкуствени оцветители и други вредни за организма добавки.
Дали обаче може да използвате всеки вид мазнина, за да постигнете перфектен и балансиран вкус?
Отговорът е не, а обяснението е много просто.
Силно ароматните видове олио със сигурност ще тласнат крайния резултат в нежелана от вас посока. Да вземем за пример зехтина. Колкото и да е предпочитан сред мнозина от хранещите се по здравословен начин хора, използван за приготвянето на майонеза той би довлякъл само неприятности и бърз обход до кофата за боклук.
Препоръчително е в този случай да използвате олио, което е с много лек и ненатрапчив вкус. Такива са слънчогледовото олио, олиото от гроздови семки, маслото от авокадо, както и това от шафран. Всички те ще помогнат на вашата домашна майонеза да бъде с нужната текстура, аромат и вкус, които заслужавате.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.