Ако искате да минете на по-здравословен заместител на захарта, какъвто е сиропът от агаве, е добре да знаете какво е точното количество, което е необходимо в една рецепта за кекс например.
Ако в списъка с необходими продукти подсладителят е течен, като мед, кленов сироп или меласа, съотношението им с сиропа от агаве трябва да е едно към едно. Но когато говорим за гранулирани бяла и кафява захар, ще се наложи да прибегнете към смятането.
В тези случаи се използва основното правило за 75-е процента. Това означава, че трябва да използвате ¾ от течния подсладител на количеството захар, което пише в рецептата. Неписаният закон може да използвате и в други случаи, когато замествате сладките кристали с течни подсладители.
До тук добре, ако не се налагаше да се съобразите и с останалите течни съставки. Тъй като в сиропа от агаве се съдържа 20% вода, ще се наложи да намалите количеството на някоя от другите течности с до две супени лъжици.
При замяна на кафява захар със сироп от агаве, техниката е малко по-различна. Правилото за 75-е процента продължава да важи, но тъй като този вид захар е по-влажна, не е необходимо да намалявате чак толкова някоя от останалите течности в рецептата. Една супена лъжица по-малко например би трябвало да е достатъчна.
Тук обаче идва въпросът - коя от течните съставки да намалите?
Няма точно правило в тези случаи, което прави задачата особена. Насочете вниманието си към съставки, които съдържат и вода, като прясното мляко и яйцата, а не от течните мазнини като олиото.
Не бива да се изпуска моментът, че тези уж незначителни промени ще повлияят на крайния резултат, но точно колко?
Всъщност, зависи. Затова е добре да изпълните поне веднъж рецептата такава, каквато е и след това ще имате по-ясна представа дали има нещо нередно по вкуса или консистенцията на сладкиша. Ако не сте го направили предварително, ще ви е много по-трудно да разберете какво не е наред.
Другият начин, към който може да прибегнете и да улесните целия процес, е да замените само част от захарта със сироп от агаве. С други думи, заместете една чаена чаша захар с половин и прибавете около 12 супени лъжици от течния подсладител. Така ще се наложи да премахнете само една супена лъжица от друга течност, което не би повлияло особено на рецептата.