Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да си направите страхотна веган торта за специални поводи

Все така вкусна и впечатляваща


Няма нищо по-хубаво в празничен ден да поднесете домашно приготвена торта, с която да покажете специалното си отношение и любов към най-близките си хора.

Не винаги десерт, пълен с яйца, мляко и масло, е най-печеливш. В днешно време съществуват не малко начини да сте оригинални и с продукти от неживотински произход, а крайният резултат да е все така вкусен. И никога не е лошо да имате познания в тази област, които да разширят мирогледа и знанията ви в кухнята.

Веган десертите не са нещо ново. Изключително впечатляващо е как течността от консервата нахут например може да се превърне в заместител на белтъците или желето, което образува накиснатото ленено, да служи в една рецепта вместо кокоши яйца. Растителният свят е много по-богат, отколкото си представяме и не спира да ни изненадва всеки ден.

Рецептата, която ви предлагаме днес, е за празнична торта без животински продукти. Ефектна, вкусна и впечатляваща, тя би могла да бъде идеалната изненада за онзи приятел, който се определя като веган, а защо не и да е нещо ново, с което да се предизвикате.

Да видим кои са необходимите продукти:

  • 320 мл олио
  • 450 мл соево, бадемово или кокосово мляко
  • 1 с.л. ябълков оцет
  • 500 г захар мусковадо
  • 2 ч.л. ванилов екстракт
  • 260 г кисело мляко на растителна основа
  • 450 г самонабухващо брашно
  • 160 г какао
  • 1 и ½ ч.л. сода
  • 1 и ½ ч.л. бакпулвер

За крема:

  • 200 г чист черен шоколад
  • 400 г веган крем за мазане на стайна температура
  • 2 с.л. ванилов екстракт
  • 800 г пудра захар

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Намазнете три кръгли форми за торта с размер 20 см и покрийте основите и стените им с хартия за печене. Ако разполагате само с една, действайте последователно с изпичането на блатовете.

Ринг за торта от Market.dir.bg

Кръгъл ринг за торта с регулиране Tondo Clip

 

Разбийте растителното мляко и оцета в кана. 

Кокосово мляко от Market.dir.bg

БИО Кокосово мляко Д-р Кескин

 

Трябва леко да се пресече. Оставете го настрани.

Кана от Market.dir.bg

KELA Стъклена кана Fontana

 

Смесете заедно захарта, олиото и ваниловия екстракт в купа.

Захар мусковадо от Market.dir.bg

Кафява захар Мусковадо Д-р Кескин

 

Добавете към тях растителното кисело мляко, като се уверите, че сместа е без бучки. Изсипете след това пресеченото мляко и разбъркайте добре.

Бъркалка от Market.dir.bg

Gefu Тел за разбиване Primeline

 

Пресейте брашното, какаото, бакпулвера, содата и ½ ч.л. сол в друга купа. Разбъркайте ги, за да се смесят.

Купа за смесване от Market.dir.bg

Emile Henry Купа за смесване Mixing bowl

 

Прибавете постепенно течните към сухите съставки, разбъркайте ги до получаването на гладка, хомогенна смес. Разпределете я между трите форми за торта и печете блатовете 25-30 мин., докато се надигнат.

Бамбукова силиконова шпатула от Market.dir.bg

PEBBLY Бамбукова силиконова шпатула

 

Оставете ги да изстинат във формите за 20 мин., след което ги извадете внимателно и ги оставете върху решетка, за да се охладят напълно.

За да приготвите масления крем, разтопете шоколада на водна баня. Оставете го да изстине.

Веган шоколад от Market.dir.bg

Шоколад Трапа 74 процента какао веган без глутен

 

Разбийте с миксер на висока скорост веган крема заедно с ваниловия екстракт, докато стане пухкав. Добавете пудрата захар постепенно, като намалите степента на уреда и по средата на разбиването увеличите отново миксера на по-висока скорост.

Миксер от Market.dir.bg

Миксер Philips

 

Прибавете разтопения шоколад и го смесете добре с крема. Охладете го за поне 30 минути в хладилника.

За да сглобите тортата, първо отрежете с остър нож блатовете, за да ги изравните. Поставете единия в подходяща чиния или поставка за торта. Разпределете върху него слой от крема и го загладете добре. Направете същото и с останалите блатове, като последния поставете с долната част нагоре. Така външният вид на тортата ще бъде по-добър. Имайте предвид, че трябва да остане известно количество от крема, с който на тънък слой да я покриете отвън.

Поставете тортата в хладилника за 1-2 часа, за да се охлади.

Накрая намажете отново външната ѝ част с останалия крем и украсете с шприц както желаете.

Нож за отделяне на торти от Market.dir.bg

Нож за отделяне на торти и сладкиши

 

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.

Дайте оценка:

Тагове: торта

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче