Хумусът е много полезна храна, която даже е на мода през последните години, особено след популяризирането на био храните и здравословните диети. Може би точно това е и причината за прекалено високата му цена по магазините. Можете обаче да си го приготвите доста (и то в пъти) по-евтино в домашни условия.
Основната съставка в хумуса е нахутът, а всички останали продукти - дали ще е авокадо, червени чушки, домати, патладжан или тиквичка, както и какви подправки ще се сложат - определят вкуса (и цвета) на любимата на мнозина разядка. За жалост, повечето хора си нямат ни най-малка представа как се приготвя той и си купуват готов продукт от търговските вериги. Ето сега и какво ви трябва за тази рецепта:
Необходими продукти:
- 200 г сварен нахут
- Авокадо - 1 брой
- 1 лимон
- Пресен кориандър, наситнен
- 1 скилидка чесън
- 2 с.л. зехтин
- Кимион
- Чили
- Сол
- Черен пипер
- 100 мл вода
Начин на приготвяне:
- В кухненски робот поставете нахута, авокадото, настърганата кора от лимона, както и сока от него, кориандъра, чесъна, зехтина, кимиона, чилито, солта и черния пипер и миксирайте всички продукти до получаването на хомогенна смес.
- Ако сместа е твърде гъста, добавете малко вода и пасирайте отново.
- Сервирайте с препечени филийки.
ИЗБРАНО