Бобът се е превърнал в една от най-важните и универсални култури в света. Обикновеният (Phaseolus vulgaris) произлиза от Централна и Южна Америка. Като част от семейството на Leguminosae културите обаче той може да бъде проследен под формата на храна близо 9000 години назад чак до територията на днешен Тайланд. Археологически находки разкриват, че бобени растения са били открити и в гробниците на египетските царе, където са оставяни при покойните владетели под формата на "храна за из път" в пътуването им към задгробния живот. А когато първите колонизатори пристигнали в Новия свят, местните американски племена ги научили как да отглеждат боба заедно с насажденията от царевица, за да могат бобените растения да се увиват по стъблата на самата царевица.
Благодарение на поколения местни производители на храни, отглеждащи боб в продължение на векове, вече разполагаме с хиляди разновидности по света.
Това невероятно разнообразие обхваща много уникални и причудливи сортове, които малцина от нас са виждали, както и най-разпространените, познати на всички ни.
Многообразието не е случайно. С годините фермерите са избирали растенията, които се харесват най-много, и са запазвали семена от тях, подтиквайки боба към устойчивост на топлина, студ, замръзване и други фактори на околната среда. Тези знания са се предавали от поколение на поколение така че всяко зърно, което виждаме днес, е на практика резултат от труда на хиляди хора.
Фасулът е член на семейство Fabaceae, известно още като "семейство бобови растения". Едно от предимствата на този сорт е, че той има невероятната способност да увеличават съдържанието на азот в почвата, правейки го достъпен и за другите култури, растящи около него. По този начин бобът е не само питателна и вкусна храна, но и умело помага за обогатяването на почвата, в която е засаден.
А по повода, ето и няколко вкусни рецепти: