Сиренето е част от хранителната културата на много страни. Разнообразието му е внушително, като само във Франция съществуват над 400 вида.
Ако нямате непоносимост към лактози или друга причина, поради която да не бива да ядете млечни продукти, сиренето е важна част от ежедневното меню, тъй като съдържа важни хранителни вещества. Дори само филийка хляб с парче сирене може да ви засити добре, особено когато нямате време да приготвите по-солидно ядене.
Кога е най-подходящият период от деня за консумацията на този млечен продукт?
През целия ден тялото ни преминава през различни фази на активност на органите, особено що се отнася до отделянето на ензими. Ето защо не всяка храна е подходяща, когато става въпрос за първото нещо, което слагаме в устата си, щом започваме деня си. Това важи особено за онази, съдържаща твърде много захари, тъй като тя бързо увеличава производството на инсулин и малко по-късно, след като сте почувствали прилив на енергия, ще се случи точно обратното - ще сте уморени.
Сиренето е чудесен избор за закуска. Именно в тази част на деня можем да се възползваме изцяло от неговите хранителни вещества. Когато се събудим, тялото ни произвежда по-голямо количество от енизмите липаза и протеаза. Именно те са основен участник в разграждането на сиренето. Ето защо, когато го похапваме сутрин това ще гарантира доброто му усвояване и приемане на полезните вещества, които ни носи.
Количеството, което ни е необходимо, когато нямаме особен интензитет през деня е 100 г. При по-голяма натовареност, може да се увеличи до 140 г., особено когато имате физическа активност.
Комбинацията му с пълнозърнест хляб и две лъжици зехтин или 10 г масло ще даде истински тласък на тялото, за да се справите с ежедневните предизвикателства до обяд.