Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Да постигнете невероятно хрупкава пилешка кожа е повече от лесно

Само с една съставка и малко търпение


Ако хрупкавата храна ви вълнува и неустоимата пилешката кожичка също, значи сте попаднали на правилното място.

Тайната за постигането ѝ се крие само в една съставка, благодарение на която ще се радвате всеки път на перфектно изпечена кожа на бутчетата, крилцата или цялото пиле. Всичко, от което се нуждаете, е сол и малко търпение, за да се наслаждавате на невероятен краен резултат.

Влагата е враг номер едно на хрупкавата кожа, ето защо ще се съсредоточим върху премахването ѝ. Най-лесният и ефективен начин да постигнете този ефект е чрез покриване на пилешкото с плътен слой сол, след което просто я оставяте да направи своята магия.

Солта ще изтегли влагата от кожата, като същевременно ще запази месото отвътре сочно.

За целта е подходяща всякакъв вид сол. На 1 кг пиле ще ви е необходима около 1 ч.л. по-едра трапезна, но ако използвате по-фин вариант, намалете количеството наполовина.

Посолете кожата на месото поне един час преди да го сготвите. В идеалния вариант е добре да преседи 24 часа, особено при цяло пиле.

Снимка: Unsplash

Поръсете отгоре солта и я втрийте навсякъде. Така ще гарантирате, че ще попадне и на трудно достъпните места като свивките при крилата или бутчетата.

Сложете пилето с кожата нагоре върху решетка, а нея поставете в тава. Не го покривайте, когато го приберете в хладилника, тъй като сухата среда в него ще подсили ефекта на солта.

За да запазите останалите хранителни продукти от евентуално попадане на бактерии от месото, сложете го на рафт, върху който няма нищо друго. След като извадите тавата от хладилника, не забравяйте да почистите мястото.

Когато престои достатъчно, е време да го сготвите. Не изплаквайте пилето, защото това действие ще провали целия процес по издърпването на влагата от кожата на месото.

Ако готвите парчета пилешко, ви препоръчваме първо да ги запечатате на тиган. Става и с цяло пиле, но е малко по-трудоемко, тъй като ще ви е необходим голям тиган и здрави ръце.

Загрейте олио в достатъчно обемен съд на средно силен огън и сложете пилешкото с кожата надолу. Гответе го, докато кожата стане златиста и хрупкава, след което го обърнете.

Щом вътрешната температура на месото достигне 68-70 градуса (ако използвате кухненски термометър), го преместете в тава и го допечете на 220 градуса.

Преди да го сервирате, оставете пилешкото да "почине" непокрито за 5 мин. Сега остава да се насладите на невероятния му вкус и текстура в компанията на хубава салата или друга по-засищаща гарнитура.

Дайте оценка:

Тагове: пилешко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче