Боядисването на великденските яйца за мнозина домакини се е превърнало просто в досадно задължение. Тук ви предлагаме няколко алтернативни варианти на класическата процедура, които освен всичко са и по-здравословни, тъй като за тях се използват изцяло хранителни продукти.
Важно е човек да експериментира в кухнята, за да бъде всичко по-забавно, весело и направено с желание. В примерите по-долу яйцата се боядисват по почти един и същи метод, просто самите продукти (и получените цветове) са различни.
Боя от цвекло:
Какво ще ви трябва: 20 яйца на стайна температура, 4 средни глави червено цвекло, 100 г оцет, 1 с.л. зехтин.
Как се прави:
- Обелете и измийте цвеклото.
- Сложете го в тенджера, пълна с вода на стайна температура. Между главите наредете яйцата и изсипете оцета. Загрейте съда на бавен огън и после варете за 20 мин.
- Свалете от огъня и оставете всичко да изстине добре, като от време на време разбърквате яйцата и цвеклото.
- Оставете тенджерата в хладилника за едно денонощие.
- Подсушете яйцата и ги намажете с помощта на памуче, напоено със зехтин.
Яйца, боядисани с кафе:
Какво ще ви трябва: 20 яйца на стайна температура, разтворимо кафе (разтворено в 1 л вода), 100 г оцет, зехтин за блясък.
Как се прави:
- Сложете яйцата в тенджера и ги залейте с разтвореното кафе. Долейте вода на стайна температура, за да покрие яйцата и изсипете оцета.
- Загрейте съда на бавен огън и после варете за 20 мин.
- Свалете от огъня и оставете всичко да изстине добре като от време на време разбърквате яйцата.
- Оставете тенджерата в хладилника за едно денонощие.
- Подсушете яйцата и ги намажете с помощта на памуче, напоено със зехтин.
Златни яйца, боядисани с куркума:
Какво ще ви трябва: 20 яйца на стайна температура, 3 с.л. куркума на прах, 100 г оцет, зехтин.
Как се прави:
- Използвайте същите съпки като при боядисването с разтворимо кафе.
Използвайте обелки от стар лук:
Какво ще ви трябва: 20 яйца на стайна температура, обелките от 10 глави кромид и/или червен лук, 80 г винен оцет, зехтин за блясък.
Как се прави:
- Залейте обелките от лук със студена вода, добавете оцета и сложете тенджерата на котлона.
- Варете за 20 мин., като периодично разбърквате.
- Оставете отварата да изстине напълно.
- По възможност, използвайте много светли или бели яйца, за да станат цветовете по-ярки. Измийте ги с мокро парцалче.
- Използвайте решетъчна лъжица и внимателно ги спуснете в отварата с обелките.
- Сложете ги на бавен огън и варете за 20 мин., а после отсранете от огъня.
- Когато яйцата изстинат, оставете ги за денонощие в хладилника.
- На следващия ден ги подсушете и ги намажете с памуче, напоено със зехтин, за да са лъскави и красиви.