Кокореците изглеждат на пръв поглед много трудни за приготвяне, но всъщност не са толкова страшни и лесно могат да бъдат направени и в домашни условия. Като традиционно ястие, предлагано по пазарите в Турция и Гърция, сме свикнали да ги виждаме най-често изпечени на жар. От там и всеки си казва: "Това у дома няма как да стане...". Но нещата съвсем не стоят така.
Ако не разполагате с двор и необходимото оборудване, ето едно добро предложение как да си ги направите във фурната.
Има два тънки момента - навиването на червата и печенето "на скара".
С чревцата трябва да не се бърза, защото т.нар. "намотка" се прави много внимателно и си е пипкав и трудоемък процес, но пък резултатът определено си струва.
А ако нямате закупена тава с решетка, лесно можете да я замените като използвате приставките, които има всяка фурна. А именно - скарата и една от плоските тави, които са направени да влизат в улеите на всеки рафт на уреда. Решетката (или т.нар. скара) се слага на средния или по-ниския от него рафт, а на по-долния се поставя тавата. Така, въпреки че месото се увива добре в хартия и фолио, избягваме цапането на самата фурна. А в долната тава може периодично през двата часа печене да се налива и по малко вода. По този начин капещата мазнина няма да загаря и да пуши..
Необходими продукти:
- 2 кг агнешки чревца
- 50 мл ябълков оцет
- сол
- черен пипер
- 1 бр. агнешко було
- Комплект за кокореци (черен и бял дроб, сърце)
- 3 скилидки чесън
- 2 с.л. суха мащерка
- 2 с.л. розмарин
- 1 с.л. подправка чили
- 2 с.л. риган
- Сокът от 2 лимона
- Настърганата кора от 2 лимона
- 2 дълги метални шиша за месо
Начин на приготвяне:
- Измийте чревцата добре и ги поставете в дълбока купа с оцета и малко сол за 10 мин., а после ги изплакнете под течаща студена вода.
- Подсушете ги и ги върнете в купата. Дръжте ги в хладилника за 2 часа.
- Сложете булото в друга купа и го изплакнете с топла вода. Добавете малко лимонов сок и вода и го оставете да се понакисне за около 30 мин., след което го подсушете и го оставете настрана.
- Нарежете продуктите от комплекта за кокореци на парчета от по 5 см и ги прехвърлете в дълбока купа. Овкусете ги с мащерката, розмарина, чилито, ригана, кората от лимон и черния пипер. Не добавяйте сол. Оставете ги да се овкусят за около час.
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Започнете да оформяте шишовете като нанизвате продуктите в еднаква последователност, като например: парче бял дроб, парче сърце, парче черен дроб. Овкусете ги със сол и черен пипер.
- Разрежете булото на две части и завийте внимателно всеки шиш.
- Идва и ред на "намотката". Започнете да навивате червата около шишовете, а в краищата ги пристегнете по-здраво.
- Опаковайте готовите кокореци в хартия за печене и алуминиево фолио върху нея.
- Поставете скарата на фурната едно ниво по-ниско от средния й рафт, а на по-долния поставете плоска тава.
- Печете гозбата за 2 часа.
- След това премахнете фолиото и хартията за печене и върнете кокореците във фурната за 30 мин., за да хванат приятна коричка.
- Поднесете с гриловани зеленчуци: чушки, лук, домати и чесън.