Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кокореци по великденски в домашни условия

Традиционната грил рецепта е лесно постижима и без жар

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
40’ Подготовка
150’ Време за готвене
12 Порции
3 Трудност

Кокореците изглеждат на пръв поглед много трудни за приготвяне, но всъщност не са толкова страшни и лесно могат да бъдат направени и в домашни условия. Като традиционно ястие, предлагано по пазарите в Турция и Гърция, сме свикнали да ги виждаме най-често изпечени на жар. От там и всеки си казва: "Това у дома няма как да стане...". Но нещата съвсем не стоят така.

Ако не разполагате с двор и необходимото оборудване, ето едно добро предложение как да си ги направите във фурната.

Снимка: iStock by Getty Images

Има два тънки момента - навиването на червата и печенето "на скара".

С чревцата трябва да не се бърза, защото т.нар. "намотка" се прави много внимателно и си е пипкав и трудоемък процес, но пък резултатът определено си струва.

А ако нямате закупена тава с решетка, лесно можете да я замените като използвате приставките, които има всяка фурна. А именно - скарата и една от плоските тави, които са направени да влизат в улеите на всеки рафт на уреда. Решетката (или т.нар. скара) се слага на средния или по-ниския от него рафт, а на по-долния се поставя тавата. Така, въпреки че месото се увива добре в хартия и фолио, избягваме цапането на самата фурна. А в долната тава може периодично през двата часа печене да се налива и по малко вода. По този начин капещата мазнина няма да загаря и да пуши..

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 2 кг агнешки чревца
  • 50 мл ябълков оцет
  • сол
  • черен пипер
  • 1 бр. агнешко було
  • Комплект за кокореци (черен и бял дроб, сърце)
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с.л. суха мащерка
  • 2 с.л. розмарин
  • 1 с.л. подправка чили
  • 2 с.л. риган
  • Сокът от 2 лимона
  • Настърганата кора от 2 лимона
  • 2 дълги метални шиша за месо

Снимка: iStock by Getty Images

Начин на приготвяне:

  1. Измийте чревцата добре и ги поставете в дълбока купа с оцета и малко сол за 10 мин., а после ги изплакнете под течаща студена вода.
  2. Подсушете ги и ги върнете в купата. Дръжте ги в хладилника за 2 часа.
  3. Сложете булото в друга купа и го изплакнете с топла вода. Добавете малко лимонов сок и вода и го оставете да се понакисне за около 30 мин., след което го подсушете и го оставете настрана.
  4. Нарежете продуктите от комплекта за кокореци на парчета от по 5 см и ги прехвърлете в дълбока купа. Овкусете ги с мащерката, розмарина, чилито, ригана, кората от лимон и черния пипер. Не добавяйте сол. Оставете ги да се овкусят за около час.
  5. Загрейте фурната на 200 градуса.
  6. Започнете да оформяте шишовете като нанизвате продуктите в еднаква последователност, като например: парче бял дроб, парче сърце, парче черен дроб. Овкусете ги със сол и черен пипер.
  7. Разрежете булото на две части и завийте внимателно всеки шиш.
  8. Идва и ред на "намотката". Започнете да навивате червата около шишовете, а в краищата ги пристегнете по-здраво.
  9. Опаковайте готовите кокореци в хартия за печене и алуминиево фолио върху нея.
  10. Поставете скарата на фурната едно ниво по-ниско от средния й рафт, а на по-долния поставете плоска тава.
  11. Печете гозбата за 2 часа.
  12. След това премахнете фолиото и хартията за печене и върнете кокореците във фурната за 30 мин., за да хванат приятна коричка.
  13. Поднесете с гриловани зеленчуци: чушки, лук, домати и чесън.

Снимка: iStock by Getty Images

Дайте оценка:

Тагове: чесън сол черен пипер розмарин мащерка агнешко ябълков оцет риган лимонов сок

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче