Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Скир или кисело мляко: Кое да предпочетете и има ли смисъл да го правите

Да видим какви са разликите


Кисело мляко и скир - два млечни продукта, известни със своя здравословен принос към тялото. Ежедневната им консумация е чудесен начин да се сдобием с достатъчно количество полезни бактерии, калций, протеин и животински мазнини.

Разбира се, макар и произведени от една и съща суровина, между киселото мляко и скира има разлики.

Ако сте вегетарианец, веган или имате нужда от повече протеини, няма да сбъркате при избора на скир. Исладският млечен продукт е особено богат на тях и ще ви осигури добра доза за кратко време. Консистенцията му силно прилича на тази на цедено кисело мляко, но по-острият кисел вкус, характерен за него, липсва.

Снимка: iStock by Getty Images

Скирът се предпочита и от често спортуващите, тъй като има високо съдържание на белтъчини, а в същото време е с ниско съдържание на мазнини. Проблемът е, че този продукт е със значително по-висока цена и не всеки би си го позволил за по-продължителен период от време. Той е приблизително двойно по-скъп от кофичка кисело мляко със същия грамаж.

Къде обаче е уловката?

Имайте предвид, че въпреки ниското си съдържание на мазнини, скирът има почти толкова калории, колкото натуралното кисело мляко заради богатото си съдържание на протеин. Така за 100 г исландски млечен продукт ще поемете 57 kcal, а за същото количество кисело мляко - 46 kcal. Ако целта ви е да свалите килограми, скирът не е най-добрият вариант.

Крайността никога не е добър избор, ето защо е добре нито да залитате само към киселото мляко или само към скира.

Специалисти по храненето препоръчват да похапвате млечния продукт с исландски произход в дните, когато нямате достатъчно прием на протеин, а през останалото време да заложите на натуралното кисело мляко.

Снимка: Unsplash

Скирът е чудесен в смутита, забъркан с овесения ядки или като основа за чиа пудинги. Плътната му консистенция обаче го прави подходящ да бъде използван в основата на сладкиши, а защо не и в сосове за паста и други ястия.

Очаквайте вълнуващи нови рецепти с този интересен млечен продукт от Исландия.

Дайте оценка:

Тагове: кисело мляко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче