Необходими продукти за голяма доза:
- 1 кг брашно
- 500 г кисело мляко
- 3 яйца
- 200 г масло
- ½ ч.л. сода за хляб
- 1 ч.л. сол
- ½ л вода
Начин на приготвяне:
- В дълбок съд се разбиват яйцата. Към тях се прибавят киселото мляко, содата, солта и водата. Разбърква се добре.
- Като се поръсва, брашното се прибавя на порции.
- От полученото тесто се сипва с черпак, пълен 1/3 от обема си, в сгорещен и леко намаслен с масло тиган. Дебелината на всяка малка палачинка трябва да бъде около 2-3 мм, тъй като при пърженето се удвоява.
- След като се изпекат от едната страна, обръщат се от другата, намазват се отново с масло, а готовите марудници се слагат в чиния и се захлупват, за да попият мазнината.
- Поднасят се с айрян, сладко и сирене.
ИЗБРАНО