Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Край на постите с Магирица: Гръцката великденска супа от агнешки дреболии

Свежа пролетна рецепта с лимонов привкус

От Юлиян Илиев
Юлиян Илиев

В Гърция тази супа се хапва, за да се сложи край на постите преди Великден. В някои краища на страната тя се поднася и като яхния, като агнешкото се приготвя с много зеленчуци, а вместо застройката, за която ще прочетете в рецептата, се прави малко по-гъст лимонов сос на принципа на този, който използваме за пиле фрикасе. В същата разновидност на ястието не се слага и ориз, за разлика от супата.

По традиция магирица се поднася веднага след съботната литургия в полунощ или в понеделник сутрин. Често на трапезата се слагат великденски яйца, пресен хляб и свежа салата, която много си отива с вкуса на агнешкото месо.

Ястието съществува и във вегетариански вариант, при който се използват гъби и зеленчуков бульон.

А за онези, които не си падат по агнешки и други дреболии, има добра новина - те могат лесно да се заменят с агнешко месо по избор. В оригиналната рецепта обаче се използват именно дреболийки, а причината е лесно обяснима. Просто, гърците не са искали да се изхвърля нищо, когато са пекли агне и от там се е зародила и тази супа. Нека им благодарим и да видим как точно се приготвя тя:

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 1 кг агнешки дреболии
  • 100 г агнешко месо, на дребни парченца
  • 3 лимона
  • 100 г ориз
  • 2 дафинови листа
  • Сол
  • Млян черен пипер
  • 10 зрънца черен пипер
  • Зехтин
  • 1 глава кромид лук, наситнен
  • 1 скилидка чесън, наситнена
  • 2 клончета розмарин
  • 50 мл бяло вино
  • 1 кубче телешки бульон
  • Пресен лук, наситнен
  • Маруля
  • 1 с.л. горчица
  • Пресен копър
  • 2 яйца

Начин на приготвяне:

  • Кипнете около 1.5 л вода в дълбока тенджера и добавете агнешките дреболии и парченцата месо, 2 резена лимон, дафиновите листа и овкусете със сол на вкус и зрънцата черен пипер. Намалете огъня на средна степен и варете около 15 мин.
  • Редовно отпенвайте бульона с помощта на лъжица. Отстранете всичко от съда, а бульона запазете в буркан или подходяща кутия, за да можете да го използвате за други ястия.
  • Подсушете тенджерата и я върнете отново на котлона. Добавете 2-3 с.л. зехтин, наситнените чесън и кромид лук, както и розмарина. Сотирайте продуктите за 3 мин.
  • Нарежете дреболийките на малки парченца и го запържете с останалите продукти за 10 мин. Извадете клончетата розмарин и ги изхвърлете.
  • Добавете виното и натрошете кубчето бульон. Разбъркайте и налейте около 2 л вода. Сложете капака и варете всичко за около 40 мин. на бавен огън.
  • Нарежете пресния лук на колелца, а марулята и копъра - на едро. Добавете ги в супата като запазите 1 с.л. копър и зелените части от пресния лук за по-късно.
  • Изсипете и ориза и варете за 20 мин.
  • Идва ред и на лимоновата застройка. В дълбока купа смесете яйцата, горчицата, настърганата кора и сока от 2 лимона, поръсете със сол и черен пипер и разбъркайте отново.
  • Добавете 2-3 черпака от горещия супен бульон при непрекъснато разбъркване.
  • Добавете застройката в супата и поръсете с останалия копър и зелените части на пресния лук. Махнете съда от котлона и сервирайте като към всяка порция добавите около 1 с.л зехтин.
  • Поднесете с резени лимон, прсен хляб, копър и черен пипер, за да може всеки да си сложи, колкото му е сладко.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино чесън сол черен пипер розмарин дафинов лист горчица маруля пресен лук агнешко пресен копър телешки бульон лимон яйца лимонов сок ориз кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче