Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Великденски козунак по традиционна рецепта

С нея няма какво да се обърка

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
150’ Подготовка
50’ Време за готвене
6 Порции
3 Трудност

Най-важното за тази рецепта е, че тестото се меси в топло помещение и... с топли продукти. От маята, през прясното мляко, та чак до яйцата - всичко трябва да е предварително оставено на стайна температура, или казано по-точно - на 25-30 градуса. Иначе е възможно да не се получи пухкав козунак. Ето и как се приготвя това любимо великденско изделие:

Необходими продукти:

  • 50 г прясна мая (1 кубче)
  • 1 кг брашно (500 г бяло, смесено с 500 г фино царевично)
  • 5 яйца, оставени на стайна температура
  • 200 мл прясно мляко, топло
  • 300 г кафява захар
  • 4 с.л. олио
  • 2 пакетчета ванилия на прах
  • Настърганата кора от 1 лимон
  • 1 жълтък, смесен с 1 с.л. прясно мляко
  • Ядки или мюсли, за украса

Снимка: iStock by Getty Images

Начин на приготвяне:

  1. Маята се поставя в купа и към нея се добавят 1,5 с.л. от кафявата захар. Двете съставки се втриват една в друга и се разбъркват до получаването на кремообразна смес.
  2. Добавят се 2 с.л. брашно и 1 ч.ч. вода на стайна температура. Всичко се разбърква и се оставя да преседи на плота за около 20 мин., докато понабъбне.
  3. В това време на бавен огън се разтопява кравето масло и се отстранява от котлона.
  4. Двата вида брашно - царевичното и бялото - се пресяват в голяма тава и по средата, с ръце или лъжица, се оформя кладенче, в което се счукват яйцата и се разбъркват с вилица. Бъркането не включва брашното, само яйцата и останалите продукти, които след малко ще се добавят към тях, а именно захарта и прясното мляко едно след друго, като разбъркването не трябва да спира.
  5. След това постепенно се загребва и малко от брашното.
  6. Добавят се олиото, лимоновата кора и 2 с.л. от разтопеното масло.
  7. Завършва се смесването на всички продукти с цялото брашно, останало по краищата на тавата, и започва месенето с ръце.
  8. По време на процеса се посипва още брашно, защото тестото за козунака по правило е доста лепкаво.
  9. Когато се получи топка, която може лесно да се отдели от тавата, тя се премества върху набрашнен плот и месенето продължава, като ръцете периодично се топят в останалата част от разтопеното краве масло.
  10. Тестото се премества обратно в тавата, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса на топло за около час.
  11. След това се вади и, отново върху набрашнен плот, от него се отделят три или повече топки, които се разточват, за да придобият формата на дълги фитили.
  12. Подреждат се едни до други и от тях се прави желаната от вас плетка. Процедурата се извършва задължително с добре намаслени ръце, за да не залепва тестото.
  13. Вече оформеният козунак се оставя да втаса повторно под фолио за още един час.
  14. След това се намазва с яйчената смес (жълтък с прясно мляко), поръсва се със захар, бадеми, мюсли или други ядки.
  15. Козунакът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 мин. Проверяват се указанията на електрическия уред, но най-често подобен вид печива се поставят на най-ниския му рафт.

 

Дайте оценка:

Тагове: олио лимон яйца ванилия прясно мляко прясна мая кафява захар бадеми овесени ядки жълтък брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче