Най-важното за тази рецепта е, че тестото се меси в топло помещение и... с топли продукти. От маята, през прясното мляко, та чак до яйцата - всичко трябва да е предварително оставено на стайна температура, или казано по-точно - на 25-30 градуса. Иначе е възможно да не се получи пухкав козунак. Ето и как се приготвя това любимо великденско изделие:
Необходими продукти:
- 50 г прясна мая (1 кубче)
- 1 кг брашно (500 г бяло, смесено с 500 г фино царевично)
- 5 яйца, оставени на стайна температура
- 200 мл прясно мляко, топло
- 300 г кафява захар
- 4 с.л. олио
- 2 пакетчета ванилия на прах
- Настърганата кора от 1 лимон
- 1 жълтък, смесен с 1 с.л. прясно мляко
- Ядки или мюсли, за украса
Начин на приготвяне:
- Маята се поставя в купа и към нея се добавят 1,5 с.л. от кафявата захар. Двете съставки се втриват една в друга и се разбъркват до получаването на кремообразна смес.
- Добавят се 2 с.л. брашно и 1 ч.ч. вода на стайна температура. Всичко се разбърква и се оставя да преседи на плота за около 20 мин., докато понабъбне.
- В това време на бавен огън се разтопява кравето масло и се отстранява от котлона.
- Двата вида брашно - царевичното и бялото - се пресяват в голяма тава и по средата, с ръце или лъжица, се оформя кладенче, в което се счукват яйцата и се разбъркват с вилица. Бъркането не включва брашното, само яйцата и останалите продукти, които след малко ще се добавят към тях, а именно захарта и прясното мляко едно след друго, като разбъркването не трябва да спира.
- След това постепенно се загребва и малко от брашното.
- Добавят се олиото, лимоновата кора и 2 с.л. от разтопеното масло.
- Завършва се смесването на всички продукти с цялото брашно, останало по краищата на тавата, и започва месенето с ръце.
- По време на процеса се посипва още брашно, защото тестото за козунака по правило е доста лепкаво.
- Когато се получи топка, която може лесно да се отдели от тавата, тя се премества върху набрашнен плот и месенето продължава, като ръцете периодично се топят в останалата част от разтопеното краве масло.
- Тестото се премества обратно в тавата, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса на топло за около час.
- След това се вади и, отново върху набрашнен плот, от него се отделят три или повече топки, които се разточват, за да придобият формата на дълги фитили.
- Подреждат се едни до други и от тях се прави желаната от вас плетка. Процедурата се извършва задължително с добре намаслени ръце, за да не залепва тестото.
- Вече оформеният козунак се оставя да втаса повторно под фолио за още един час.
- След това се намазва с яйчената смес (жълтък с прясно мляко), поръсва се със захар, бадеми, мюсли или други ядки.
- Козунакът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 мин. Проверяват се указанията на електрическия уред, но най-често подобен вид печива се поставят на най-ниския му рафт.