Ако сте любители на кокоса, ще приготвяте тази торта отново и отново. Тя е едновременно силно ароматна и лесна, като от печенето на блатовете до сглобяването ѝ ще са ви необходими приблизително 60 минути.
Тортата е с мека и лека основа заради кокосовите стърготини, които присъстват в тестото. Глазурата се прави от крема сирене, като неговият ненатрапчив вкус си подхожда идеално със сладостта на блатовете. Това я прави не много сладка и подходяща за онези ваши гости, които не си падат по тежките десерти.
Повечето кокосови торти са такива само по име, дължащо се единствено на поръсения отгоре кокос. Различното в тази рецепта е, че той участва под различни форми - като масло, като екстракт и като мляко. Стърготини, разбира се, също не липсват.
Приготвянето на сместа и глазурата е като детска игра и отнема много малко време, така че няма да се затрудните в нито една стъпка.
Няколко полезни съвета
- Ако не разполагате с кокосово масло, може да го замените с растителна мазнина или краве масло, но така ще отнемете нотки от характерния ѝ вкус.
- Кокосовото мляко е възможно също да бъде заменено с краве.
- Обикновеното брашно е заменимо със самонабухващо, но текстурата на тортата ще стане по-плътна.
Тортата е най-вкусна, когато я хапнете в деня, в който сте я приготвили. Остатъкът съхранявайте увит във фолио за свежо съхранение в хладилника до три дни.
След като е престояла на студено, за да стегне, оставете тортата за известно време на стайна температура преди да я поднесете.
А сега да видим как да си приготвите тази зашеметяваща кокосова торта стъпка по стъпка.
Необходими продукти:
- 3 големи яйца на стайна температура
- Олио за намазване
- 3/4 ч.ч. нерафинирано кокосово масло
- 1 1/3 ч.ч. захар
- 1/2 чаена лъжичка екстракт от кокос
- 1/4 чаена лъжичка ванилов екстракт
- 3/4 чаша пълномаслено кокосово мляко (добре разклатено)
- 2 1/2 чаени лъжички бакпулвер
- 3/4 чаена лъжичка сол
- 2 чаши брашно
- 1 чаша подсладен настърган кокос
За глазурата:
- 12 супени лъжици краве масло
- 170 г крема сирене
- 3 1/2 ч.ч. пудра захар
- 2 супени лъжици пълномаслено кокосово мляко (добре разклатено)
- 1/4 чаена лъжичка екстракт от кокос
- 1/4 чаена лъжичка ванилов екстракт
- 1/4 чаена лъжичка сол
- Около 2 чаши подсладен настърган кокос
Начин на приготвяне:
- Сложете маслото и крема сиренето в купа и го оставете да престоят на стайна температура, докато омекнат.
- Намажете 2 кръгли форми за торта с олио. Постелете дъното на всяка с хартия за печене.
- Наместете решетка на средното ниво и загрейте фурната до 180 градуса.
- Ако кокосовото масло е твърдо, загрейте го, за да се разтопи. За да приготвите блатовете, поставете го заедно със захарта, екстракта от кокос и екстракта от ванилия в голяма купа и разбийте, докато се смесят добре.
- Добавете яйцата едно по едно, като разбивате с миксера след всяко, докато сместа стане гладка.
- След което сложете кокосовото мляко и отново разбийте.
- Добавете бакпулвера и сол и разбъркайте. Пресейте брашното върху сместа. Добавете подсладения настърган кокос и внимателно разбъркайте с шпатула.
- Разделете тестото между двете тави и ги сложете във фурната едната отдолу, а другата върху решетката. Печете за 10 минути, след което разменете тавите и допечете за още 10-13 минути.
- Оставете блатовете да се охладят в тавите за около 10 минути. Обърнете тортите върху решетка и отстранете пергаментовата хартия. Оставете да изстинат до стайна температура, около 30 минути. Междувременно направете глазурата.
- Разбийте маслото и крема сиренето с миксер на ниска до средно ниска скорост, докато се смесят напълно. Добавете пудрата захар чаша по чаша и разбийте, докато се смеси и стане гладка.
- Сложете кокосовото мляко, екстракта от кокос, екстракта от ванилия и солта. Разбивайте с миксера на ниска скорост, само докато се смесят, около 15 секунди. Не прекалявайте.
- С помощта на назъбен нож внимателно отрежете изпъкналите върхове на блатовете, ако са се надигнали.
- Поставете малко от глазура в центъра на чиния за сервиране или поставка за торта и сложете единия блат.
- Отгоре намажете със слой глазура и го разпределете равномерно. Сложете втория блат.
- Намажете горната част и страните на тортата с останалата глазура.
- Поръсете с настъргания кокос горната част и страните на тортата, като ги притиснете внимателно в глазурата, за да полепнат по нея.
- Приберете я за час в хладилника, за да стегне, след което я извадете, нарежете я на еднакви парчета и поднесете на гостите си.