Кефирът е млечно-кисела напитка, получена чрез метода на ферментацията. Тя е пълна с пробиотични бактерии и има приятно остър кисел вкус, много подобен на киселото мляко и айряна, с който често е бъркан.
Произходът на кефира е от планинския регион, който разделя Азия от Европа. Заради въглеродният диоксид, който се отделя при процеса на ферментация, той е леко газиран. Има високо съдържание на калций, което го прави чудесен помощник в здравето на костите. И това не е всичко.
Кефирът е богат на хранителни вещества
Всички млечни храни, включително и той, са добри източници на протеини, мазнини и въглехидрати. Те също допринасят с ценни витамини A, D и K, витамини от група В и най-различни минерали.
Той е източник на полезни бактерии и биоактивни вещества
Кефирът има богат и разнообразен състав от полезни бактерии и дрожди, които са повече от тези на киселото мляко. Именно те са отговорни за производството на биоактивни съединения, които имат множество ползи за здравето ни - от подобряване на храносмилането до понижаване на нивата на холестерола.
Може да ни предпази от бактериална инфекция
Смята се, че някои от бактериите, открити в кефира, предпазват от инфекции. Те правят това, намаляйки растежа и развитието на салмонела, хеликобактер пилори и ешерихия коли в тялото.
Способен е да намали кръвното налягане
Проучвания върху животни показват, че редовната консумация на кефир може да бъде полезна за хора с високо кръвно налягане, тъй като някои реакции от приема му благоприятстват отпускането на вените и артериите.
Кефирът може да намали риска от сърдечни заболявания
Тази млечнокисела напитка може да има и други ползи за здравето на сърцето, включително да помага за управлението на нивата на триглицеридите и холестерола в кръвта.
Може да подобри храносмилането
Някои хора смятат, че редовната консумация на кефир подпомага храносмилането им. Това се дължи на разнообразното съдържание на полезни бактерии, които помагат за възстановяване на баланса в червата и подобряват здравето и функцията на храносмилателния тракт.
Ако искате да разберете как да си приготвите кефир лесно у дома, вижте в текста долу.