Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

6 причини да пиете по-често кефир

Млечнокиселата напитка е изключително богата на полезни хранителни вещества


Кефирът е млечно-кисела напитка, получена чрез метода на ферментацията. Тя е пълна с пробиотични бактерии и има приятно остър кисел вкус, много подобен на киселото мляко и айряна, с който често е бъркан.

Произходът на кефира е от планинския регион, който разделя Азия от Европа. Заради въглеродният диоксид, който се отделя при процеса на ферментация, той е леко газиран. Има високо съдържание на калций, което го прави чудесен помощник в здравето на костите. И това не е всичко.

Кефирът е богат на хранителни вещества

Всички млечни храни, включително и той, са добри източници на протеини, мазнини и въглехидрати. Те също допринасят с ценни витамини A, D и K, витамини от група В и най-различни минерали.

Той е източник на полезни бактерии и биоактивни вещества

Кефирът има богат и разнообразен състав от полезни бактерии и дрожди, които са повече от тези на киселото мляко. Именно те са отговорни за производството на биоактивни съединения, които имат множество ползи за здравето ни - от подобряване на храносмилането до понижаване на нивата на холестерола.

Може да ни предпази от бактериална инфекция

Смята се, че някои от бактериите, открити в кефира, предпазват от инфекции. Те правят това, намаляйки растежа и развитието на салмонела, хеликобактер пилори и ешерихия коли в тялото.

Снимка: iStock by Getty Images

Способен е да намали кръвното налягане

Проучвания върху животни показват, че редовната консумация на кефир може да бъде полезна за хора с високо кръвно налягане, тъй като някои реакции от приема му благоприятстват отпускането на вените и артериите.

Кефирът може да намали риска от сърдечни заболявания

Тази млечнокисела напитка може да има и други ползи за здравето на сърцето, включително да помага за управлението на нивата на триглицеридите и холестерола в кръвта.

Може да подобри храносмилането

Някои хора смятат, че редовната консумация на кефир подпомага храносмилането им. Това се дължи на разнообразното съдържание на полезни бактерии, които помагат за възстановяване на баланса в червата и подобряват здравето и функцията на храносмилателния тракт.

Ако искате да разберете как да си приготвите кефир лесно у дома, вижте в текста долу.

 

Дайте оценка:

Тагове: кисело мляко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче