Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да си направите домашен кефир

Много е лесно и не изисква никакви усилия


Кефирът е млечно-кисела напитка, получена чрез метода на ферментацията. Тя е пълна с пробиотични бактерии и има приятно остър кисел вкус, много подобен на киселото мляко и айряна, с който често е бъркан.

Въпреки че може да си купите кефир от магазина, той се приготвя доста лесно и у дома и не изисква нищо специално като продукти или уреди, освен кефирената гъба, наричана още тибетска гъба. Тя се продава онлайн, както и се намира в някои билкови аптеки.

Гъбата се използва от векове за консервиране на сурово мляко чрез ферментация и се смята, че напитката произлиза от планината Кавказ.

Когато се хидратира, кефирената гъба действа подобно на камбучата, създавайки полукисела и леко газирана течност. Щом приготвите домашния си кефир, гъбата се измива под студена вода, слага се в по-малък буркан, залива се с прясно мляко, колкото да я покрие, и се прибира в хладилника, за да си "почива" и да бъде използвана пак.

Процесът по приготвяне на кефир е лесен. На дъното на добре измит буркан се слага предварително изплакнатата в пластмасов гевгир (не бива да е метален) със студена вода кефирена гъба (около 1 с.л. и малко повече), след което се залива с 1 л. висококачествено прясно мляко. Съветваме ви да е с доказан произход и пълномаслено, за да има смисъл консумацията му.

Разбъркайте млякото и гъбата с дървена лъжица (отново не бива да е метална) и покрийте буркана с хартия за печене, кухненска хартия, памучен плат или каквото друго имате подръка, вържете го с въженце или гумен ластик и оставете кефирът да ферментира за 24-36 часа на стайна температура.

Снимка: Unsplash

Когато е готов и ако процесът се развива добре, ще видите на повърхността да се образува гъст слой. Това значи, че всичко с кефира е наред.

Важно уточнение: Напълнете ¾ от обема на буркана с прясно мляко, не повече, тъй като при ферментацията кефирените зърна набъбват, размножават се и напитката видимо се увеличава.

За да свикне тялото ви, в началото пийте малко количество кефир. Не го консумирайте като айрян. Възможно е в началото да имате леки чревни и стомашни неразположения, които отшумяват бързо. След като го пиете редовно, ще наситите червата с полезни бактерии, които ще засилят имунитета ви и ще подобрят работата на тялото.

Дайте оценка:

Тагове: прясно мляко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче