Регулирането на кръвното налягане чрез хранене е важно за поддържане на общото здраве.
Ето някои храни, които са известни със своите благоприятни ефекти върху него и които могат да ви помогнат, ако искате да го поддържате в норма.
Зеленолистни зеленчуци
Зеленолистните зеленчуци като спанак, кейл и рукола са богати на калий, който помага за регулиране на кръвното налягане чрез намаляване на ефекта на натрия в организма. Калият помага на бъбреците да отделят повече натрий чрез урината, което от своя страна помага за намаляване на кръвното налягане.
Банани
Бананите са отличен източник на калий. Един средно голям банан съдържа около 420-450 мг от важния минерал, което е значителна част от дневната препоръчителна доза.
Боровинки
Боровинките съдържат антоцианини, вид флавоноиди, които спомагат за намаляване на кръвното налягане чрез подобряване на състоянието на кръвоносните съдове и увеличаване на тяхната гъвкавост.
Цвекло
Цвеклото съдържа нитрати, които помагат за разширяване на кръвоносните съдове и по този начин намаляват кръвното налягане. Изследванията показват, че консумацията на сок от цвекло може да доведе до значително понижаване на кръвното налягане в рамките на няколко часа.
Овесени ядки
Овесените ядки са богати на разтворими фибри, които помагат за понижаване на холестерола и подобряване на сърдечното здраве. Консумацията на овесена каша може да спомогне за стабилизиране на кръвното налягане.
Чесън
Чесънът съдържа алицин, който също благоприятства разширяването на кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане. Добавянето на пресен чесън в храната има добър ефект върху кръвното налягане и спомага за по-добрата работа на много органи и системи в тялото.
Мазни риби
Мазните риби като сьомга, скумрия и сардини са богати на омега-3 мастни киселини, които доказано намаляват възпалителните процеси и понижават кръвното налягане. Тази мастна киселина увеличава и добрия холестерол.
Кисело мляко
Киселото мляко е добър източник на калций, който е важен за здравето на сърцето и за поддържане на нормално кръвно налягане. Някои проучвания показват, че редовната консумация на нискомаслено кисело мляко може да спомогне за намаляване на кръвното налягане.
Нар
Сокът от нар съдържа мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане. По данни на проучване, пиенето на 150 мл сок от нар дневно в продължение на две седмици може да понижи значително кръвното налягане.
Семена
Семената като чия, ленено семе и тиквени семки са богати на магнезий, който помага за отпускане на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане. Те също така съдържат омега-3 мастни киселини и фибри.
Тъмен шоколад
Тъмният шоколад е източник на флавоноиди, които помагат за разширяване на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане. Изберете шоколад с високо съдържание на какао (най-малко 70%) за максимални ползи.
Консумацията на тези храни като част от балансирана диета може да помогне за регулиране на кръвното налягане и поддържане на здравето на сърцето. Винаги е добра идея обаче да се консултирате с лекар или диетолог преди да направите значителни промени в хранителния си режим.
*Тази статия има цел да информира и не замества консултацията със специалист.