Рибата е не само здравословна съставка, но и основна част от почти всяка кухня по света. В тази статия ще се впуснем в едно кулинарно пътешествие и ще разгледаме някои екзотични рибени чорби, които могат лесно да бъдат приготвени у дома с помощта на съставки, които ги има и по нашите магазини. Резултатите със сигурност ще ви изненадат приятно.
Чорба от морски костур
Морският костур е популярна риба в средиземноморските страни, особено в Мароко. Тази ароматна супа съчетава деликатния вкус на рибата с богата смес от подправки като куркума, кимион и кориандър. Добавете домати, чушки и картофи за малко повече плътност на ястието. Сервирайте го горещо с резени пресен лимон и хрупкав хляб.
С риба тон
Тайландската кухня е известна със своите пикантни и ароматни ястия, а настоящият пример е характерен за нея. Използвайте консерва риба тон в растително масло за основа и добавете лимонова трева, джинджифил, люти чушки и скариди. Гарнирайте с чили и сок от лайм.
Чорба от треска
Това е една често срещана риба, разпространена основно в Северния Атлантически океан и затова тя е основна за исландската кухня. Използвайте филе от треска, картофи, моркови, целина и лук, след което ги задушете в масло и ги сварете в телешки или зеленчуков бульон. Подправете със сол, черен пипер и мащерка и се насладете на тази класика.
Да не забравяме и за сьомгата
Уха е традиционна руска рибена чорба, приготвена предимно със сьомга. Направете си собствена версия като задушите лук, чесън и моркови в масло, а след това добавете нарязани на кубчета картофи. Идва ред на малко настъргани домати, след което трябва да наелете вода и да добавите филетата от сьомга. Подправете със сол, черен пипер, дафинов лист и оставете всичко да къкри, докато рибата се свари. Сервирайте с препечени филийки хляб и кисели краставички.
Чорба с риба меч
Сварете филето от риба меч в зелечуков бульон. Ако имате подобен магазин под ръка, добавете и водорасли за по-екзотичен вкус. Когато се свари, извадете рибата и я нарежете на кубчета. Междувременно задушете зелен лук, чесън и джинджифил в тиган на среден огън с малко масло. Добавете бял соев сос и мисо паста. Разбъркайте и върнете рибата и продуктите от тигана в тенджерата. Тази чорба се сервира вряла. За нейна основа служи японската мисо супа, която е изключително популярна и обичана по цял свят.