Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Вкусна одисея през екзотичните рибени чорби

Няколко предложения с продукти, които се намират и по магазините у нас

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Рибата е не само здравословна съставка, но и основна част от почти всяка кухня по света. В тази статия ще се впуснем в едно кулинарно пътешествие и ще разгледаме някои екзотични рибени чорби, които могат лесно да бъдат приготвени у дома с помощта на съставки, които ги има и по нашите магазини. Резултатите със сигурност ще ви изненадат приятно.

Чорба от морски костур

Морският костур е популярна риба в средиземноморските страни, особено в Мароко. Тази ароматна супа съчетава деликатния вкус на рибата с богата смес от подправки като куркума, кимион и кориандър. Добавете домати, чушки и картофи за малко повече плътност на ястието. Сервирайте го горещо с резени пресен лимон и хрупкав хляб.

Снимка: iStock by Getty Images

С риба тон

Тайландската кухня е известна със своите пикантни и ароматни ястия, а настоящият пример е характерен за нея. Използвайте консерва риба тон в растително масло за основа и добавете лимонова трева, джинджифил, люти чушки и скариди. Гарнирайте с чили и сок от лайм.

Снимка: iStock by Getty Images

Чорба от треска

Това е една често срещана риба, разпространена основно в Северния Атлантически океан и затова тя е основна за исландската кухня. Използвайте филе от треска, картофи, моркови, целина и лук, след което ги задушете в масло и ги сварете в телешки или зеленчуков бульон. Подправете със сол, черен пипер и мащерка и се насладете на тази класика.

Да не забравяме и за сьомгата

Уха е традиционна руска рибена чорба, приготвена предимно със сьомга. Направете си собствена версия като задушите лук, чесън и моркови в масло, а след това добавете нарязани на кубчета картофи. Идва ред на малко настъргани домати, след което трябва да наелете вода и да добавите филетата от сьомга. Подправете със сол, черен пипер, дафинов лист и оставете всичко да къкри, докато рибата се свари. Сервирайте с препечени филийки хляб и кисели краставички.

Снимка: iStock by Getty Images

Чорба с риба меч

Сварете филето от риба меч в зелечуков бульон. Ако имате подобен магазин под ръка, добавете и водорасли за по-екзотичен вкус. Когато се свари, извадете рибата и я нарежете на кубчета. Междувременно задушете зелен лук, чесън и джинджифил в тиган на среден огън с малко масло. Добавете бял соев сос и мисо паста. Разбъркайте и върнете рибата и продуктите от тигана в тенджерата. Тази чорба се сервира вряла. За нейна основа служи японската мисо супа, която е изключително популярна и обичана по цял свят.

Дайте оценка:

Тагове: риба краве масло чесън кориандър мащерка пресен лук домати моркови целина супа чорба чили телешки бульон лимон картофи люти чушки чушки джинджифил на прах хляб кисели краставички лимонов сок соев сос кимион скариди лайм куркума риба тон сьомга кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче