Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Вкус в една тенджера: 5 идеи за лесни манджички през топлите дни

Хранете се добре и с удоволствие


Когато дните стават по-дълги, а апетитът - за по-леки ястия, на преден план излизат онези рецепти, които не изискват нито сложна подготовка, нито безкрайно миене на съдове. Готвенето в един съд не е просто удобство, а философия на вкусната и изпълнена със здрав разум кухня. А през пролетно-летния сезон тази идея добива особена сила, защото пазарът прелива от свежи продукти, които се комбинират лесно, готвят се бързо и ухаят превъзходно.

Точно затова ястията, приготвени в един съд, не бива да се подценяват. Те може и да звучат скромно, но са богати на вкус и често по-добри от сложните кулинарни експерименти. Комбинацията от сезонни зеленчуци, леки протеини и аромати в една тенджера или тава създава ястия, които ни връщат към домашната, топла храна - онази, която не се преструва, че е нещо друго, но с малко внимание става впечатляваща.

Снимка: iStock by Getty Images

Нека видим пет такива идеи, които ще ви спестят време и усилия, без да правят компромис с удоволствието от яденето.

Ориз с тиквички, копър и сирене на фурна

Това ястие се приготвя почти само - изисква минимални усилия, но носи вкус на пролет.

В тава се разпределя измит ориз, настъргани тиквички и нарязан пресен лук. Добавя се малко зехтин, щипка сол и щедра доза копър. Всичко се залива с гореща вода или зеленчуков бульон и се пече до готовност. Накрая се натрошава бяло сирене и се запича за още 10 минути, докато хване лека златиста коричка. Ястието е сочно, леко и подходящо за обяд или вечеря.

Чудесно се комбинира с чаша кисело мляко или салата от домати. Съхранява се добре и за следващия ден.

Пролетна яхния с пилешко и зелен фасул

Лека и свежа версия на класическата яхния, приготвена само в една тенджера. Пилешкото месо (гърди или бутчета без кожа) се запечатва леко с лук и чесън. Добавят се пресни домати или доматено пюре, нарязан зелен фасул, картофи и моркови. Подправките - дафинов лист, черен пипер и малко чубрица - придават дълбочина. Всичко се оставя да къкри на слаб огън, докато зеленчуците омекнат, а месото стане крехко. Накрая се завършва с шепа ситно нарязан магданоз и струйка зехтин. Сервира се топло, с парче хляб за обиране на соса.

Яхнията е подходяща както за делнична вечеря, така и за гости. Ароматът й носи усещане за домашен уют и спокойствие.

Снимка: iStock by Getty Images

Запеканка с яйца, картофи и грах

Една от онези рецепти, в които се използва това, което имаме под ръка, но резултатът е впечатляващ. В тава се нареждат предварително сварени картофи, смесени с грах, зелени подправки и малко настъргано сирене. В отделна купа се разбиват яйца с прясно мляко, малко черен пипер и сол. Всичко се залива и запича до стегната, златиста коричка. Получава се вкусно, леко ястие, подходящо и за закуска, и за обяд. Добре се съчетава със зелена салата или резени домат. Ако желаете, може да добавите и няколко кубчета шунка или запържен лук. Използвайте по-млади картофи, за да бъде вкусът по-сладък. Идеално решение за дни, когато не ви се готвят сложни ястия.

Агнешко с лапад и ориз

Традиционно ястие с нов прочит, приготвено изцяло в една тенджера. Агнешкото месо се нарязва на кубчета и се запържва леко с лук и морков. След това се добавя измит лапад, който омеква бързо, пуска сок и обгръща месото с леко кисела нотка. В края се сипва малко ориз, който поема всички вкусове и става кремообразен. Всичко се готви на слаб огън с бульон, докато съставките се слеят в плътна, ароматна смес. Идеята е не просто да се сготви месото, а да се запази усещането за пролет. Завършекът идва с резен лимон и свеж магданоз.

Това ястие не се нуждае от гарнитура - в него има всичко. Подходящо е за неделна семейна вечеря.

Снимка: iStock by Getty images

Зеленчукова лятна леща с домати и чесън

В дълбок съд се сварява леща с малко лук и дафинов лист. Когато омекне, се добавят домати, нарязана тиквичка и ситно счукан чесън. Всичко се оставя да ври още 10-15 минути, докато сосът се сгъсти. Подправя се с риган, червен пипер и малко зехтин. Получава се ароматно, пълноценно на хранителни вещества ястие, което се яде и топло, и студено. Идеално за хора, които търсят растителен протеин .

Ако искате, може да добавите и малко нарязан магданоз или копър. Лещата никога не е била с толкова летен нюанс.

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: чесън домати копър пилешко агнешко картофи яйца тиквички сирене ориз лапад грах леща

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче